FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abe: nema ustupaka, ali ni eskalacije otočnog spora s Kinom

Autor: bcav
NEW YORK, 27. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Japan neće činiti nikakve ustupke oko svog suvereniteta nad pacifičkim otocima koje prisvaja Kina, ali neće učiniti ništa zbog čega bi stanje moglo eskalirati, rekao je u petak japanski premijer Shinzo Abe.

Tokio i Peking u teritorijalnom su sporu oko skupine otoka u Istočnom kineskom moru koje Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoyu. Otoci su u prošlosti bili poligon za igru "mačke i miša" patrolnih brodova obiju zemalja.

"Upadi kineskih brodova u naše teritorijalne vode se nažalost nastavljaju. No, Japan neće činiti nikakve ustupke oko našeg teritorijalnog suvereniteta", rekao je Abe na konferenciji za novinare u New Yorku.

"Ne namjeravamo to pitanje dalje eskalirati. Prema tome se problemu odnosimo mirno i odlučno te ćemo to i dalje činiti", dodao je Abe koji sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

"Vrata dijalogu su uvijek otvorena i doista se nadam da će kineska strana zauzeti isti stav", istaknuo je japanski premijer.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u govoru pred skupštinom petak nije izrjekom spomenuo Japan, ali je rekao kako se nada da će se teritorijalni sporovi rješiti "pregovorima i konzultacijama sa izravno zainteresiranim zemljama".

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙