FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina na europskim burzama uslijed problema u Washingtonu

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi danas su pali u mršavoj trgovini jer su ulagači na oprezu dok se ne razriješi situacija u SAD-u gdje je obustava rada američke državne uprave ušla u drugi tjedan a dogovor o proračunu i o limitu zaduživanja još nije na vidiku.

Londonski FTSE indeks smanjen je za 0,87 posto, na 6.397 bodova, njemački DAX za 1,06 posto, na 8.531 bod, a francuski CAC za 0,92 posto, na 4.125 bodova.

Američki demokrati i republikanci nisu se preko vikenda približili dogovoru o proračunu čime bi se zaustavila blokada rada američke vlade, a sve je bliži i krajnji rok, 17. listopada, za postizanje dogovora o limitu zaduživanja. Nakon toga SAD-u prijeti nezapamćena situacija da neće moći podmirivati sve svoje obveze ne bude li podignut limit.

Predsjednik Zastupničkog doma republikanac John Boehner kazao je da neće podići limit zaduživanje bez ozbiljne rasprave o tome što povećava dug. Demokrati su pak kazali da je neodgovorno i bezobzirno povećati mogućnost da zemlju snađe situacija u kojoj neće moći uredno podmirivati obveze.

"Obujam trgovanja malen je zbog blokade rada američke državne uprave, zbog koje kasni i objava ključnih gospodarskih podataka poput onih o zaposlenosti. Polagano se među ulagače uvlači pojačani zazor prema riziku, pri čemu se negativni trend širi na svu rizičnu imovinu, poput dionica, bakra i nafte", kazao je analitičar tvrtke FXCM Vincent Ganne.

Dionice proizvođača luksuznih roba bile su danas najveći gubitnici nakon što je čelnik Burberryja u francuskom dnevniku Les Echos kazao da bi usporavanje prodaje luksuznih roba u Kini mogao biti novi tržišni trend.

Dionice Burberryja oslabile su 1,7 posto, a one francuskog LVMH-a za 2,2 posto. Pridružio im se i švicarski proizvođač satova Richemont, s padom cijena dionica od 1,6 posto.

Među rijetkim iznimkama bila je danas dionica talijanske banke Monte dei Paschi di Siena, čije su dionice ojačale 4,8 posto zbog vijesti da se gubitaški talijanski zajmodavac sprema objaviti novi plan restrukturiranja čime se nada ishoditi odobrenje EU-a za državnu pomoć.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 1,22 posto, na 13.853 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙