FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se nestabilno trgovanje, u fokusu Washington

Autor: neba
NEW YORK, 30. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nestabilno trgovanje jer je sve manje vjerojatno da će se u Washingtonu u zadnji tren postići dogovor o proračunu, pa prijeti opasnost od zastoja rada državne uprave, što bi moglo izazvati pad cijena dionica.

Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 1,3 posto, na 15.258 bodova, a S&P 500 indeks 1,1 posto, na 1.691 bod, što je njihov prvi pad nakon tri tjedna neprestanog rasta. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,2 posto, na 3.781 bod.

Pad cijena dionica posljedica je nepomirljivosti republikanaca i demokrata po pitanju proračuna za iduću poslovnu godinu, koja počinje 1. listopada.

U nedjelju su republikanci u Predstavničkom domu Kongresa prihvatili nacrt zakona o privremenom financiranju kojim bi se financiralo djelovanje savezne države do 15. prosinca, ali i kojim bi se za godinu dana odgodio početak provedbe zdravstvene reforme na kojoj inzistira predsjednik Barack Obama.

No, Senat, u kojem većinu imaju demokrati, najvjerojatnije će odbaciti taj zakon, dok je Bijela kuća priopćila da će predsjednik uložiti veto u slučaju da Kongres prihvati zakon.

Ako se proračun ne donese na vrijeme, mnoge državne službe od utorka neće raditi, što bi moglo negativno utjecati na tržišta. Ako se dogovor brzo postigne, tržišta bi se oporavila, no ako se problem nastavi, to bi moglo loše utjecati na gospodarski rast i povjerenje potrošača.

„Zatvaranje državnih službi je jedna domino kocka. Ako ona padne, izazvat će niz nepoznanica koje je teško kvantificirati. Prvotni šok mogao bi izazvati pad Dow Jonesa za 200, možda i 1.000 bodova. Ti padovi mogli bi ispočetka biti pretjerani, no ako se situacija uskoro ne riješi, to bi mogao biti samo početak“, kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital.

Doduše, u prijašnjim sličnim slučajevima pad cijena dionica nije bio tako drastičan i tržište se brzo oporavilo kada je postignut dogovor.

Međutim, sada gospodarstvo ne raste tako uvjerljivo, dok su cijene dionica nedavno dosegnule najviše razine u povijesti, što otvara prostor za dublji pad indeksa, smatra Sarhan.

S druge strane, potencijal za rast cijena dionica prilično je sužen. Čak i ako se u zadnji tren postigne dogovor o financiranju saveznih službi, Kongresu predstoji slijedeća žučna rasprava oko povećanja dozvoljene razine zaduživanja države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara. Ako se do 17. listopada o tome ne postigne dogovor, SAD neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙