FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora pozvalo Hrvate na popis u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 23. rujna 2013. (Hina) - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozvalo je u ponedjeljak Hrvate u BiH i iseljeništvu da sudjeluju na predstojećem popisu stanovništva ističući da njegovi rezultati neće utjecati na prava Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice čelništva HNS-a navodi se kako su dužnosnici HNS-a u BiH proveli veliku kampanju kako bi motivirali Hrvate u inozemstvu podrijetlom iz BiH da sudjeluju u popisu od 1. do 15. listopada. Pri tome je upućen poziva svima onima koji su podrijetlom iz BiH, ili će boraviti za vrijeme popisa u zemlji, da sudjeluju u tome procesu.

Naglašena je i važnost popisa zbog toga jer su se na tlu BiH dogodile velike migracije i promjene u odnosu na posljednji popis proveden 1991. godine. Predsjedništvo HNS-a BiH smatra kako popis mora biti proveden zakonito, no da se dobivenim podacima ne smije politički manipulirati.

"Hrvatski narod je suveren i konstitutivan na čitavom prostoru BiH kao i druga dva naroda, i to će tako ostati. To je najveća vrijednost BiH, jer ako hrvatskog naroda ne bude u BiH, neće biti ni BiH", istaknuto je na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH. Po priopćenju, pravo svakoga naroda se ne smije dovoditi u pitanje bez obzira na njegovu brojnost kako je to definirano i u Ustavu BiH.

Na sjednici su čelnici Hrvatskog narodnog sabora razmatrali i moguća rješenja oko provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim se inzistira na uklanjanju diskriminacije prema predstavnicima manjina pri izboru članova državnog Predsjedništva uoči sastanka političkih čelnika iz BiH s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom zakazanog za 1. listopada u Bruxellesu.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙