FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Islamisti prkose vojsci i pozivaju na skupove

Autor: mtro
KAIRO, 5. listopada 2013. (Hina/AFP) - Pobornici bivšeg islamističkog predsjednika Mohameda Mursija prkosili su u subotu vojsci i pozivali na nove prosvjede u nedjelju, nakon skupova obilježenih žestokim sukobima.

Savez protiv državnog udara, koji vode Muslimansko bratstvo iz kojeg dolazi Mursi, pozvalo je svoje aktiviste da se okupe na trgovima diljem zemlje i na Trgu Tahrir, do kojeg vojska blokira pristupe, prigodom 40. obljetnice rata 1973. protiv Izraela.

Pokret Tamarod, koji je pokrenuo masovne manifestacije 30. lipnja, također je uputio poziv na mobilizaciju u nedjelju na svim trgovima Egipta u obranu revolucije 2011.

U Jomkipurskom ili Listopadskom ratu sukobili su se Izrael s jedne, te Egipat i Sirija s druge strane. Egipat je i danas ponosan što je uspio iznenaditi izraelsku obranu i preuzeti poluotok Sinaj, što je zaključeno mirovnim sporazumom 1979.

Savez koji vodi Muslimansko bratstvo ponavlja poziv svim Egipćanima da nastave prosvjede diljem Egipta te da se okupe u nedjelju 6. listopada na Trgu Tahrir obilježiti tu pobjedu, stoji u priopćenju.

U petak je policija pucnjevima u zrak i suzavcem spriječila stotine islamista da se približe Trgu Tahrir. U nekoliko četvrti Kaira, u Aleksandriji i Asiutu islamistički skupovi su bili obilježeni sukobima pobornika i protivnika svrgnutog predsjednika.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙