FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Al Kaidi srodne skupine šute o mogućim napadima na Siriju

Autor: vkla
ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina/AFP) - U raspravi o mogućim vojnim udarima zapadnih zemalja, prvenstveno Sjedinjenih Država na Siriju, skupine bliske Al-Kaidi samo šute jer bi napad na režim Bašara al-Asada išao njima na ruku, ocjenjuju u srijedu analitičari.

Džihadske skupine Islamska država u Iraku i Levantu (EILL) i Fronta Al-Nusra (ANF), koje se bore u Siriji protiv Asadove vlade, suzdržale su se od bilo kakva komentara, a stručnjaci tvrde da ne žele priznati koju bi pomoć mogle dobiti od jednog od svojih najljućih neprijatelja, SAD-a, piše Reuters.

"Te skupine ističu svoju mržnju prema Zapadu, ali sada vidimo da šute iako se radi o mogućem bombardiranju jedne arapske zemlje. Šute jer bi im ti vojni udari pomogli u vojnom smislu", kazao je irački dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Tarik al-Mamuri, irački politolog, podsjeća da postoji zajednički interes SAD-a i islamskih militantnih skupina: svi oni žele pad sirijskog režima. To mišljenje dijeli i profesor političkih znanosti Ihsan al-Šamari kada tvrdi da bi svaka vojna akcija značila "slabljenje Asada", što bi njegovim protivnicima omogućilo uspjehe na terenu.

"I zbog toga šute kada je riječ o vojnoj akciji na Siriju. Sve te skupine, poput EILL-a i ANF-e, imaju što dobiti", drži Mamuri.

No neki islamisti strahuju da bi Amerikanci napad na Asada mogli iskoristiti i za napade na njihove baze.

"Ništa dobrog ne možemo očekivati od Amerike, kao što smo vidjeli u Iraku i drugim dijelovima svijeta", kazao je Abu Karam. Islamisti na Levantu, upozorio je Abu Sad al-Ameli, "moraju se pripremiti kao da će krstareće rakete njih napasti".

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙