FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska pokreće spor protiv Rusije

Autor: vkla
DEN HAAG, 4. listopada 2013. (Hina/AFP) - Nizozemska je u petak najavila sudski postupak protiv Rusije kako bi oslobodila 30 članova posade broda Artic Sunrise koji pripada Greenpeaceu, a koji je ruska obalna straža presrela u međunarodnim vodama i oteglila u luku u Murmansku nakon prosvjeda aktivista zbog bušenja nafte na Arktiku.

"Arctic Sunrise plovi pod nizozemskom zastavom te je Nizozemska danas pokrenula arbitražnu proceduru na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora", kazao je ministar vanjskih poslova Frans Timmermans.

Posada broda nalazi se od 19. rujna u pritvoru u Murmansku i protiv njih su ruske vlasti podigle optužnicu za gusarstvo, zbog čega im prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Aktivisti su se u znak prosvjeda protiv devastacije Arktika pokušali popeti na naftnu platformu Gazproma i izvjesiti zastavu Greenpeacea. Nizozemska vlada smatra da je zaplijena broda i uhićenje posade "protuzakoniti čin" jer je Rusija morala od Nizozemske zatražiti dozvolu za presretanje broda, objasnio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Friso Wijnen.

Greenpeace je pozdravio odluku nizozemske vlade o pokretanju sudskog postupka protiv Rusije. "Nizozemska je zauzela čvrsto stajalište glede obrane zakona i prava na miroljubiv prosvjed", kazao je Jasper Teulings, odvjetnik Greenpeacea.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙