FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski graničari napali brod Greenpeacea

Autor: dmus
MOSKVA, 19. rujna 2013. (Hina/AFP) - Ruski graničari u četvrtak su izveli napad na ledolomac organizacije za zaštitu okoliša Greenpeacea, koji je na Arktik došao kako bi javno osudio projekte bušenja naftnih izvora u tom području.

Ruski graničari preuzeli su nadzor nad brodom, izjavila je dužnosnica ruskog ogranka Greenpeacea Evgenija Beljakova, kako prenosi agencija Itar-Tass.

"Vojnici naoružani strojnicama upravo su se spustili iz helikoptera na ledolomac Arctic Sunrise", prije toga je priopćio Greenpeace, osuđujući "napad na ledolomac".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je priopćilo da je na razgovor pozvalo nizozemskog veleposlanika u Moskvi kako bi mu uputilo prosvjednu notu zbog "agresivnog" ponašanja pripadnika Greenpeacea. Arctic Sunrise plovi pod nizozemskom zastavom.

Dvije se strane međusobno optužuju za nasilno ponašanje; Greenpeace tvrdi da su graničari ugrozili živote njihovih aktivista pucajući vrlo blizu gumenih čamaca na brodu, a ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) optužuje kapetana Arctic Sunrisea da je pokušao pobjeći ophodnji graničara povećavši brzinu i da je izvodio manevre opasne po život ruskih graničara.

(Hina) xdam yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙