FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posada Artic Sunrise u pritvoru, Putin kritizira Greenpeace

Autor: mtro
MOSKVA, 25. rujna 2013. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je u srijedu metode Greenpeacea i opravdao pregled njihova broda Arctic Sunrise i pritvor posade nakon njihove akcije usmjerene na naftnu platformu Gazproma.

"Ti su ljudi prekršili međunarodno pravo", rekao je Putin na forumu o Arktiku u Salekhardu, na krajnjem sjeveru.

"Jasno je da to nisu pirati, ali oni su pokušali zauzeti platformu", dodao je.

Članovi posade Arctic Sunrisea - 4 Rusa i 26 državljana raznih zemalja - nalaze se u privremenim prihvatnim centrima u Murmansku i regiji, nakon što su prebačeni na kopno na ispitivanje.

Ruski graničari su u četvrtak izveli napad na taj Greenpeaceov ledolomac, koji je na Arktik došao kako bi javno osudio projekte bušenja naftnih izvora u tom području.

U utorak je rusko istražno povjerenstvo objavilo da su ruske vlasti pokrenule istragu protiv aktivista organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace, protiv kojih će biti pokrenut proces neovisno o njihovu državljanstvu, zbog akcije na platformi Gazproma na Arktiku tj. "piratstva u organiziranoj skupini", za što bi mogli biti osuđeni na kaznu do 15 godina zatvora.

Čini se da Putinove izjave oslobađaju aktiviste Greenpeace te optužbe, a glasnogovornik istražnog povjerenstva najavio je mogućnost prekvalifikacije istrage.

U Salekhardu je Putin na međunarodnom forumu rekao da ruske snage i graničari nisu znali tko pokušava zauzeti platformu pod krinkom Greenpeacea i podsjetio na kontekst događaja u Keniji. Akcija Greenpeacea se dogodila tri dana prije napada somalskih islamista u Keniji.

Ruski predsjednik je naglasio da je isključeno odustajanje od eksploatacije naftnih izvora, čije opasnosti u Arktiku ističe Greenpeace.

(Hina) xtm ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙