FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobraniteljica poručila odraslima: slušajmo mišljenje djece

Autor: rkor
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana djeteta i Dječjeg tjedna, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić danas je upozorila kako je odgovornost za to koliko se dječja prava doista ostvaruju na odraslima, koje je pozvala da redovito slušaju mišljenje djece kada donose odluke koje će utjecati na njihov život.

U Hrvatskoj se početkom listopada različitim događanjima za djecu tradicionalno obilježava Međunarodni dan djeteta i Dječji tjedan, koji ove godine traje od 7. do 14. listopada, a pravobraniteljica poziva odrasle da ne zaborave uzeti u obzir dječju perspektivu svaki put kad se bave djecom.

"Slušajmo što nam djeca imaju reći. Izborimo se za to da se mišljenja djece slušaju redovito, a ne samo prigodno. Djeca su budući odrasli građani, ali već danas su važni članovi društva. Pokažimo im to u svakoj prilici u kojoj donosimo odluke koje će utjecati na njihov život!", poručila je.

Napomenula je kako je odgovornost ponajprije na onima koji donose odluke i primjenjuju propise, te na onima koji skrbe o djeci.

Uz apel odraslima da ne zaborave da djeca trebaju njihovu zaštitu i poticaje da bi zdravo odrastala te razvila odgovornost prema sebi i drugima, Jelavić ističe da su 'dječji dani' prilika da se u vedrom ozračju pozornost javnosti usmjeri na prava i potrebe djece, te nastoji poboljšati njihov položaj i prava u društvu.

To je ujedno i prilika, naglašava, da od djece doznamo kako iz njihove perspektive izgleda ovaj svijet koji mi krojimo za njih, kako ona vide svoje mjesto u obitelji, školi i društvu, kako doživljavaju skrb o djeci i obiteljima u zajednici.

"Od odraslih često slušamo prigovore o tome kako djeca 'previše znaju o svojim pravima, a premalo o dužnostima'. Istovremeno, u našem Uredu od djece čujemo kako odrasli s njima uvijek razgovaraju jedino o njihovim dužnostima i obvezama i da zaboravljaju na njihova prava", ustvrdila je.

Pravobraniteljica upozorava i kako su djeca neprekidno pod pritiskom visokih očekivanja roditelja i škole, a istodobno se posve sama moraju nositi s pritiscima vršnjaka. Osim toga, dodaje, djeca su gledajući svoje preopterećene i zabrinute roditelje i sami jako zabrinuti za budućnost, roditelji ih često kritiziraju, a rijetko su spremni poslušati njihovo mišljenje.

Ističe i da djecu pogađaju uopćene tvrdnje o tome kako su današnja djeca i mladež lijeni, pasivni i neodgojeni, a "ne žele stalno slušati kako su 'naša budućnost', jer žele aktivno sudjelovati u društvenom životu sada i ovdje".

(Hina) pp/xrkor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙