FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN Pučkoj pravobraniteljici potvrdio najviši status

Autor: nkot
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Pučkoj pravobraniteljici danas je Međunarodni koordinacijski odbor za nacionalne institucije Ujedinjenih naroda (UN) potvrdio akreditaciju Pučkog pravobranitelja kao institucije sa statusom A, time potvrdivši najviši stupanj njezine neovisnosti u okviru UN-ovog sustava ljudskih prava, sukladno tzv. "Pariškim načelima".

U obrazloženju je istaknuto jačanje ovlasti institucije te proširenje mandata na poslove Nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, a posebno se pohvaljuje jačanje odnosa s civilnim društvom, priopćeno je danas iz Ureda Pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Istaknuta je potreba da se, usprkos mjerama štednje, poduzmu napori za povećanje proračuna Ureda pučkog pravobranitelja kako bi se osigurala neovisnost, provele planirane promotivne aktivnosti te ispunila nejgova uloga. Odgovarajuća financijska sredstva trebaju se osigurati kako bi progresivno ojačali kapacitete i omogućili puno ostvarivanje mandata institucije, navodi se u priopćenju.

Pododbor također traži da se precizira odredba u Zakonu o pučkom pravobranitelju po kojoj pučki pravobranitelj potiče ratifikaciju dokumenata i pristupanje međunarodnim instrumenitima zaštite ljudskih prava, dodaje se.

Također, ističe se potreba otvaranja područnih ureda kako bi se pomoglo najranjivijim skupinama građana/ki koji zbog udaljenosti od glavnog grada nisu u mogućnosti pomoć pučkog pravobranitelja potražiti osobno, priopćeno je.

(Hina) xpp/aš yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙