FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica: gospodarenje otpadom staviti u fokus interesa javnosti

Autor: mbuj
ZAGREB, 3. listopada 2013. (Hina) - Stavljanjem tema o gospodarenju otpadom u fokus interesa javnosti te zadobivanjem njezina povjerenja mediji mogu promicati pravilno postupanje s otpadom u lokalnim jedinicama te educirati građane, zaključeno je danas na novinarskoj radionici "Mediji za održivo gospodarenje otpadom".

Na radionici, održanoj na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajma "Ekotehno", istaknuto je kako novi Zakon o otpadu propisuje da Hrvatska putem nadležnih tijela do 1. siječnja 2015. mora osigurati odvojeno sakupljanje posebnih kategorija otpada, kao što su primjerice papir, metal, plastika, staklo.

Glasnogovornik "Čistoće" Vinko Vučić u tom je smislu podsjetio kako su lokalne jedinice nositelji gospodarenja otpadom te su odgovorne za provedbu planova gospodarenja na svom području. Istaknuo je kako je uloga medija, odnosno njihova potpora provedbi tih planova, od nezamjenjive važnosti.

Sudionici radionice isticali su i kako su mediji kolektivna memorija neispunjenih političkih obećanja te kontrola učinkovitosti sustava gospodarenja otpadom te mogu motivirati građane da se izbore za svoja prava.

Uz snagu novinara, naglašene su i njihove slabosti, kao primjerice malo specijaliziranih novinara, nedostatak vremena za istraživanje, pojednostavljenja koja iskrivljuju stvari, loša komunikacija te status novinara - male plaće, a puno posla.

Zaključeno je i kako novinari imaju priliku pružiti građanima korisne informacije i motivirati ih za življenjem načela zaštite okoliša, te da je pred novinarima veliki izbor neiskorištenih tema koje mogu otvarati sukladno pravu na pristup informacijama.

Kao zapreke koje stoje pred novinarima navedeni su nerazumljivi zakoni te odgovori koji na njihove upite stižu kao kopije zakonskih propisa, opet nerazumljivo. "Žutilo" ograničava medijski prostor za "zelene" teme, a web stranice javnih tvrtki siromašne su informacijama, rečeno je.

Na radionici, koja je održana kao dio stručnog skupa "Otpad je korisna sirovina, a ne smeće", provedena je i anketa među 207 sudionika, koja je pokazala da je njih 43 posto uglavnom zadovoljno praćenjem i izvještavanjem medija na području gospodarenja otpadom. Njih 46 posto misli da mediji toj temi pristupaju na pretežito senzacionalistički način, a 29 posto smatra da mediji pristupaju toj temi pod utjecajem politike.

Da mediji nedovoljno educiraju javnost misli 55 posto anketiranih, a samo tri posto ih smatra da mediji točno, pravodobno i cjelovito obavještavaju javnost.

(Hina) xbma ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙