FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija odvojenog prikupljanja otpada u Marčeljima kraj Rijeke

Autor: dsil
RIJEKA , 7. rujna 2013. (Hina) - Akcija "Ne dvoji - odvoji" provedena je danas u Marčeljima pokraj Rijeke u organizaciji ekološke udruge Krizni eko stožer Marišćina, s ciljem skretanja pozornosi na nužnost odvojenog prikupljanja otpada.

Građani su pozvani da donesu odvojeno sakupljene sirovine iz kućnog otpada, kao što su papir, metal, staklo, plastika, bijela tehnika i slično. Prodajom tih sirovina sakupit će se novac koji će se darovati za liječenje oboljelog dječaka Deana Doknića iz Marčelja.

U akciji je, na poziv udruge tijekom sastanka protekle nedjelje, sudjelovao i župan Zlatko Komadina, kao i Dušan Šćulac, predsjednik Uprave tvrtke Ekoplus koja upravlja projektom Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, te predstavnici županijskih upravnih odjela.

Predsjednik Eko stožera Josip Katalinić od župana je zatražio da pomogne u sprečavanju širenja neugodnog mirisa iz Marišćine na okolna naselja.

Kako je naveo, proteklih desetak dana se smrad intenzivno osjeća, nužnim ocijenivši zaustavljanje tog trovanja građana.

Komadina je kazao da sve što se sad događa na Marišćini nema veze s onim što će centar biti nakon dovšetka gradnje. Sadašnje odlaganje otpada na Marišćini, naglasio je, samo je privremena zamjena za dosadašnje odlaganje na zatvorenom odlagalištu Viševac, jer bi se inače smeće gomilalo na gradskim ulicama, kao što je bilo u Napulju.

Sanja Udović, načelnica općine Viškovo kojoj pripadaju ova naselja, izvijestila je da je s riječkom komunalnom tvrtkom Čistoća, koja sad odlaže otpad na Marišćini, pokrenula razgovore kako bi se pokušalo što više umanjiti štetne posljedice odlaganja, među kojima i neugodan miris.

Najavila je za sljedeću godinu pokretanje projekta kojim će se djeca vrtićkog i školskog uzrasta educirati o odvojenom prikupljanju otapda. U vrtiće i osnovnu školu u Viškovu će se postaviti spremnici za različite sirovine te će odgajatelji i učitelji djecu upućivati na pravilan tretman otpada.

(Hina) xdsil ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙