FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghi: zemlje eurozone trebaju financirati sanaciju banaka prema preporuci ECB-a

Autor: vmom
FRANKFURT, 24. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Realno je tražiti od vlada članica eurozone da pomognu svojim bankama ako predstojeće provjere Europske središnje banke (ECB) pokažu da ih treba dokapitalizirati, ustvrdio je predsjednik ECB-a Mario Draghi u Europskom parlamentu.

ECB će temeljito analizirati rizike i kvalitetu banaka eurozone prije no što iduće godine izravno preuzme nadzor nad njima. U središnjoj monetarnoj instituciji eurozone pritom žele da konzekvence te analize, uključujući eventualnu dokapitalizaciju odnosno likvidaciju banaka, financiraju vlade zemalja članica eurozone.

"Da bi ocjena kvalitete imovine i provjera otpornosti na nepovoljne uvjete poslovanja bili vjerodostojni, bit će nam potrebna potpora nadležnih tijela zemalja članica", kazao je čelnik ECB-a jučer članovima odbora EP-a za ekonomsku politiku.

Nakon što ga je jedan član odbora upitao je li realno tražiti takvu potporu i od krizom zahvaćenih zemalja poput Grčke, Španjolske, pa i od Francuske, Draghi je ustvrdio da su tamošnje banke u boljem stanju no što su bile prije prethodne provjere, provedene 2011.

"Realno je, čak i za zemlje koje ste spomenuli", kazao je.

Prema aktualnim bi planovima jedinstveni europski mehanizam za likvidaciju banaka trebao biti uspostavljen 1. siječnja 2015. a procjenjuje se da će prateći fond, koji bi se trebao financirati iz doprinosa banaka, biti uspostavljen za 10 godina.

Draghi smatra da je to predugo i drži da bi se u međuvremenu trebalo omogućiti financiranje kratkoročnih potreba putem kreditne linije.

Još je prerano za prijedloge koje bi tijelo trebalo odobriti tu kreditnu liniju, odnosno može li to učiniti i stalni europski krizni fond, Europski mehanizam za stabilnost (ESM), ističe čelnik ECB-a-

"Neki predlažu da ESM odobri kreditnu liniju fondu za likvidaciju banaka", navodi Draghi. "Nisam siguran da važeća europska povelja to omogućuje", dodaje.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙