FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen priručnik poznate slovenske liječnice prevedan na hrvatski

Autor: vhor
KARLOVAC, 1. listopada 2013. (Hina) - Priručnik liječnice Branislave Belović iz Zavoda za javno zdravlje Murske Sobote „Što jesti kod visokog krvnog tlaka“, koji je autorica sa slovenskoga prevela na hrvatski jezik, predstavljen je danas u karlovačkoj Gradskoj knjižnici radi promicanja zdravijih životnih stilova.

Karlovačka epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je predstavljajući autoricu priručnika da je primarijus Branislava Belović, rođena Međimurka, energična zagovarateljica djela dr. Andrije Štampara, da je o javnome zdravlju objavila više od stotinu različitih radova u stručnoj literaturi i dva priručnika. Načela iznesena u priručniku, uz istraživanja na terenu, počela su se primjenjivati najprije u osam slovenskih lokalnih zajednica, sada i u sljedećih pedeset, te u još deset zemalja, uključujući i Kinu. Zato i ne začuđuje, rekla je Hranilović, da je doktorica Belović prošle godine uvrštena među deset najutjecajnijih žena u Sloveniji, odmah iza skijašice Tine Maze.

Branislava Belović, specijalist socijalne medicine i pedijatrije, prevela je u povodu Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba svoj priručnik i predstavila ga danas Karlovčanima u organizaciji Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karlovačke županije i županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Priručnik će, kako bi se smanjio poražavajući podatak da više od 50 posto osoba u Karlovačkoj županiji umire od bolesti srca i krvnih žila, besplatno biti podijeljen mnogim rizičnim skupinama preko ambulanti i udruga.

Autorica je za slovenski priručnik rekla da je dio popratnih preventivnih programa koji imaju dobre učinke u općoj populaciji u sredinama u kojima su se se provodili, a naknadna su istraživanja pokazala da učinaka, iako sporijih, ima i u istraživanoj populaciji prekomurskih Roma.

Ključno je da ljudi uživaju u primjerenim količinama hrane, da uzimaju što manje masnoća i što manje soli, a što više voća i povrća, te da znaju da je samo raznovrsna prehrana zdrava prehrana, poruka je autorice priručnika u kojem je i osamdesetak recepata. Kako je rekla Belović, svi znaju osnovna načela zdrave prehrane, ali onima koji se žele potruditi da se zdravije hrane potrebni su i novi recepti. U njima se umjesto masti upotrebljava ulje, umjesto zaprške za zgušnjavanje jela grah ili jedan krumpir, a umjesto uobičajenih prevelikih količina soli dobar okus hrane postiže se s više različitih začina, rekla je doktorica Belović.

Istaknula je da će promjene biti uspješne samo ako se događaju postupno.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙