Karlovačka epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je predstavljajući autoricu priručnika da je primarijus Branislava Belović, rođena Međimurka, energična zagovarateljica djela dr. Andrije Štampara, da je o javnome zdravlju objavila više od stotinu različitih radova u stručnoj literaturi i dva priručnika. Načela iznesena u priručniku, uz istraživanja na terenu, počela su se primjenjivati najprije u osam slovenskih lokalnih zajednica, sada i u sljedećih pedeset, te u još deset zemalja, uključujući i Kinu. Zato i ne začuđuje, rekla je Hranilović, da je doktorica Belović prošle godine uvrštena među deset najutjecajnijih žena u Sloveniji, odmah iza skijašice Tine Maze.
Branislava Belović, specijalist socijalne medicine i pedijatrije, prevela je u povodu Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba svoj priručnik i predstavila ga danas Karlovčanima u organizaciji Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karlovačke županije i županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Priručnik će, kako bi se smanjio poražavajući podatak da više od 50 posto osoba u Karlovačkoj županiji umire od bolesti srca i krvnih žila, besplatno biti podijeljen mnogim rizičnim skupinama preko ambulanti i udruga.
Autorica je za slovenski priručnik rekla da je dio popratnih preventivnih programa koji imaju dobre učinke u općoj populaciji u sredinama u kojima su se se provodili, a naknadna su istraživanja pokazala da učinaka, iako sporijih, ima i u istraživanoj populaciji prekomurskih Roma.
Ključno je da ljudi uživaju u primjerenim količinama hrane, da uzimaju što manje masnoća i što manje soli, a što više voća i povrća, te da znaju da je samo raznovrsna prehrana zdrava prehrana, poruka je autorice priručnika u kojem je i osamdesetak recepata. Kako je rekla Belović, svi znaju osnovna načela zdrave prehrane, ali onima koji se žele potruditi da se zdravije hrane potrebni su i novi recepti. U njima se umjesto masti upotrebljava ulje, umjesto zaprške za zgušnjavanje jela grah ili jedan krumpir, a umjesto uobičajenih prevelikih količina soli dobar okus hrane postiže se s više različitih začina, rekla je doktorica Belović.
Istaknula je da će promjene biti uspješne samo ako se događaju postupno.