FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar zdravlja Ostojić primio kolegu iz BiH Mesihovića

Autor: dmak
ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić primio je danas ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Rusmira Mesihovića s kojim je razgovarao o provedbi Memoranduma o razumijevanju u području zdravstva, potpisanog između dvaju ministarstava u prosincu 2011. godine, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

Obojica ministara Ocijenili su kako je suradnja nakon toga znatno unaprijeđena te da u idućem razdoblju treba poticati suradnju na razini zdravstvenih ustanova, strukovnih komora, udruga i fakulteta.

Ministar Mesihović zahvalio je hrvatskom kolegi na ponuđenoj i pruženoj pomoći koju je Hrvatska osigurala građanima BiH u karlovačkoj Općoj bolnici, nakon požara koji je zahvatio bihaćku Kantonalnu bolnicu "Irfan Ljubijankić" krajem srpnja ove godine. Tada su u karlovačkoj bolnici zbrinuta dva hitna pacijenata.

Dvojica ministara razgovarali su i o mogućnostima bržeg i efikasnijeg sanitetskog prijevoza pacijenata preko graničnih prijelaza Klek – Neum I, Zaton Doli – Neum II i Metković – Doljani. Time bi se ubrzao prijevoz pacijenata iz mostarske bolnice na liječenje u KBC Split i OB Dubrovnik te prijevoz pacijenata s područja Neuma u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru te hitnih pacijenata iz Neuma u Dubrovnik.

Ostojić je izvijestio Mesihovića o namjeri Hrvatske da donira medicinsku opremu za pružanje hitne medicinske pomoći Domu zdravlja Tomislavgrad. U sklopu te pomoći predviđena je i edukacija iz hitne medicinske pomoći za dvojicu polaznika iz te ustanove tijekom jeseni.

Ministri su se suglasili o potrebi jačanja suradnje u području transplantacijske medicine. Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u području presađivanja organa te ju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe, stoji u priopćenju.

Dogovorena je i daljnja suradnja dvaju ministarstava u području zdravstvene legislative, posebice u području usklađivanja propisa s europskim zakonodavstvom.

(Hina) pp/xdm ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙