FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka nezaposlenost porasla u rujnu

Autor: mpuk
WIESBADEN/ZAGREB, 1. listopada 2013. (Hina) Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao je u rujnu, izvijestila je danas Savezna agencija za rad (BAA), objašnjavajući taj podatak smanjenim mjerama potpore tržištu rada ali i strukturnim problemima.

Ako se uzmu u obzir sezonski uvjetovani faktor, broj nezaposlenih porastao je u rujnu za 25 tisuća i bez posla je bilo 2,975 milijuna Nijemaca. U odnosu na prošlogodišnji rujan uvećan je za 61 tisuću.

Time je Odgovarajuća stopa nezaposlenosti porasla je na 6,9 posto, sa 6,8 posto koliko je iznosila u kolovozu.

Ako se isključi utjecaj sezonski uvjetovanih faktora, broj nezaposlenih smanjen je u prošlom mjesecu za 96.760 u odnosu na mjesec ranije i bez posla je bilo ukupno 2,85 milijuna njemačkih građana. To je također za 61 tisuću više nego u prošlogodišnjem rujnu.

Odgovarajuća stopa nezaposlenosti kliznula je na 6,6 posto, sa 6,8 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu.

Njemačko gospodarstvo oporavilo se u drugom tromjesečju, a nastavak tog trenda očekuje se i u predstojećem razdoblju, konstatiraju u BAA. Povećanje sezonski prilagođenog broja nezaposlenih povezuju s nastavljenim ukidanjem mjera potpore tržištu rada ali i sa strukturnim problemima.

"Neaposleni često tek u ograničenoj mjeri profitiraju od pojačanog zapošljavanja, što ukazuje na strukturne probleme na tržištu rada: profili nezaposlenih često su nedovoljno usklađeni s potražnjom za radnom snagom", zaključuju u BAA-u.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙