FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 15. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Najstariji čovjek na svijetu, inače rođen u Španjolskoj, preminuo je u 112. godini u državi New York, objavila je pogrebna tvrtka. Salustiano "Shorty" Sanchez, koji je bio upisan u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda, umro je u petak u staračkom domu u Grand Islandu u državi New York, objavila je na svojim internetskim stranicama tvrtka M.J. Colucci & Son Funeral Chapels. Sanchez je rođen u mjestu El Tejado de Bejar u Španjolskoj 1901., a radio je kao berač šećerne trske na Kubi prije nego je emigrirao u Sjedinjene Države. S obzirom na njegovu smrt, najstariji čovjek sada je postao Arturo Licata iz Italije koji ima 111. godina, dok je najstarija žena Misao Okawa iz Japana stara 115. godina, pokazuju podaci Grupe za gerontološka istraživanja koja prati ljude starije od 110. godina i potvrđuje njihovu dob za Guinness.

SEUL - Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un dodjeljuje generalske činove znanstvenicima, članovima vladajuće stranke i drugim civilima u cilju jačanja svoje vlasti i smanjenja utjecaja oružanih snaga, izjavili su u nedjelju stručnjaci. U srijedu je sjevernokorejska državna televizija pokazala snimku čelnika znanstvenog instituta Choe Chun-sika u vojnoj odori s oznakom dvije zvjezdice kako govori o završetku jednog stambenog kompleksa za znanstvenike i tehničare u obrambenoj industriji. Choe je civilni znanstvenik bez ikakvog prethodnog vojnog iskustva. Vjeruje se kako mu je dodijeljen čin generala kao priznanje za doprinos obrambenoj industriji budući da je njegov institut zadužen za razvoj raketa dugog dometa, projektila i topništva. Vođa Kim dobio je 2011. rang generala s četiri zvjezdice od svog oca i bivšeg vođe Kim Jong-ila prije nego što je službeno preuzeo vodstvo komunističke zemlje nakon očeve smrti u prosincu iste godine.

ANKARA - Četrdesettrogodišnji Turčin, homoseksualac, bit će kandidat na lokalnim izborima u ožujku 2014. godine, nadajući se da će biti prvi deklarirani homoseksualac na javnoj dužnosti u Turskoj, pišu turska glasila. Can Cavusoglu iz Istanbula, američki student, rekao je da će se kao neovisan kandidat utrkivati za dužnost gradonačelnika Bulancaka, na obali Crnoga mora, kako bi bio prvi gradonačelnik homoseksualac u zemlji, dodaje list Hurriyet Daily News. Kandidat kaže za sebe da je "aktivist za prava homoseksualnih osoba, mislilac, slikar i pisac" i da se nada kako će nakon izbora za gradonačelnika privući "američka ulaganja" u taj grad od 60.000 stanovnika.

LOS ANGELES - Američki raper Kanye West optužen je u petak za fizički napad i nanošenje tjelesnih ozljeda te pokušaj krađe nakon sukoba s paparazzom u zračnoj luci u Los Angelesu u srpnju, doznaje se od pravosudnog izvora. Spomenuti fotograf, Daniel Ramos, snimio je izgred u kojemu ga je popularni pjevač napao i pokušao mu oduzeti fotoaparat. Kako navodi Glorida Allred, odvjetnica fotografa, "West je neočekivano napao Dannyja, udario ga i htio mu uzeti fotografski aparat. Danny ga nije ispustio iz ruku i pao je na koljena na nogostup. Od udarca je zadobio ozljedu desnog kuka i odmah je prevezen na hitnu". Westovi odvjetnici tvrde pak da je raper samo htio spriječiti Ramosa da ga fotografira.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙