FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,15 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 28. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,15 sati:

ZAGREB - Na zrakoplovu Croatia Airlinesa (CA) tipa Dash 8 - Q400 danas je tijekom poslijepodnevnog leta iz Dubrovnika za Rim došlo do indikacije greške na sustavu motora te je bio preventivno preusmjeren u Zračnu luku Split gdje je utvrđeno da je siguran za let, pa je ponovno nastavio putovanje za Rim i u tamošnju zračnu luku sletio u 20,30 sati. Budući da CA u Rimu nema vlastitu tehničku podršku, zrakoplov je preventivno bio preusmjeren u Split, rekao je Hini glasnogovornik CA Davor Janušić. Nakon što je u Splitu obavljen sigurnosni tehnički pregled zrakoplova te je on testiran, utvrđeno je da je siguran za let. Zrakoplov Dash 8 - Q400 je ponovno vraćen u promet i svih 72 putnika nastavilo je putovanje za Rim. Zrakoplov je iz Splita za Rim krenuo u 19,40 sati a u Rim je sletio u 20,30 sati. Taj poremećaj u prometu putnicima je uzrokovao kašnjenje od oko tri i pol sata, pa im se CA ispričava zbog poremećaja u planiranom putovanju, rekao je Janušić. Glasnogovornik CA je istaknuo da se današnje preventivno preusmjeravanje zrakoplova ne može dovoditi u vezu s jučerašnjom nezgodom njihova zrakoplova istog tipa u Zürichu. "Riječ je o zasebnom događaju u kojemu su kao i uvijek striktno poštivane sigurnosne procedure. U civilnom zrakoplovstvu postoji točno propisana procedura, striktno poštivanje sigurnosnih standarda. Ovaj put je to bilo iz preventivnih razloga", kazao je Janušić.

VARIVODE - U selima Varivode i Gošići u zaleđu Skradina danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) obilježena 18. obljetnica stradanja 16 civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni neposredno nakon Domovinskog rata, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac upitao je kada će biti kažnjeni odgovorni za te zločine. Aktivisti civilnih organizacija, zajedno s obiteljima stradalih, u Varivodama su danas održali počast za pokojnike, a potom su posadili devet čempresa u spomen na devetoro ubijenih mještana. Počast za ubijene održana je potom i u selu Gošići, gdje je za sedmoricu ubijenih mještana otkriveno spomen-obilježje. Na komemoraciji u Gošićima istaknuto je kako je 27. kolovoza 1995., nekoliko tjedana nakon Oluje, ubijeno sedmero starijih osoba. Zločin u Varivodama dogodio se gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., kada je ubijeno devet seljana. Niti za jedan od ta dva slučaja do danas nitko nije odgovarao. Pupovac je zatražio da hrvatskih vlasti odgovore kada će biti kažnjeni krivci za zločine, kao i oni koji su ih poticali. Kada su u Haagu oslobođeni hrvatski generali, kazao je Pupovac, moglo se čuti da će počinitelji biti kažnjeni. No, kazna ne stiže.

SLAVONSKI BROD - Na središnjem gradskom trgu brodska udruga "Kad ako ne sad .. Brođani ne dajte da nas truju" organizirala je danas prosvjednu akciju "Zamaskirani Brođani". Građane su pozvali da plesom i vježbanjem upozore na sporost u rješavanju problema onečišćenog zraka, koji se zagađuje štetnim plinovima iz rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. Ideja projekta je ukazati ministarstvima zaštite okoliša i zdravlja da je u Slavonskom Brodu nemoguće živjeti zdravo, ma koliko se trudili. Posebno su ugroženi djeca i osobe već narušena zdravlja koji osjećaju svako povećanje koncentracija štetnih plinova. Tada je i boravak na čistom zraku i bavljenje sportskim aktivnostima pod znakom pitanja, rekao je jedan od organizatora prosvjeda Dalibor Vašarević.

DUBROVNIK - Na današnjoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća najviše zanimanja i rasprave izazvala je točka o povećanju naknada predsjedniku, zamjenicama predsjednika i članovima Gradskog vijeća, te političkim strankama. Nakon duže rasprave većinom glasova odlučeno je da će ubuduće predsjednik Gradskog vijeća umjesto dosadašnjih 3.500 kuna primati 4.500 kuna, iako je prijedlog bio 5.500. Potpredsjednice Gradskog vijeća Olga Muratti i Matija Čale Mratović primat će 2.500 kuna, koliko je bilo i dosad, iako je bilo predloženo da će primati 3.500 kuna, a naknade vijećnicima ostat će 1.500 kuna. Nezavisna gradska lista "Srđ je grad" predlagala je amandman po kojem bi se naknade vijećnicima smanjile za pola, predsjednik Gradskog vijeća imao bi 2.500, a potpredsjednice 1.500 kuna, no to nije prihvaćeno. Prije početka sjednice je bivša predsjednica dubrovačkog SDP-a i Gradskoga vijeća u prošlom sazivu Olga Muratti novinarima objavila kako daje ostavku na članstvo u SDP-u, odnosno napušta tu stranku.

SISAK - Prilikom rekonstrukcije Zagrebačke ulice u Sisku pronađeni su ostaci mrtvih tijela nekoliko osoba, a o nalazu je obaviještena policija. Arheolozi koji nadziru radove pretpostavljaju da je riječ o žrtvama iz vremena Drugog svjetskog rata ili poraća. Kosti žrtava pronađene su na dubini od samo pola metra. Prema nekim svjedocima, pretpostavlja se da bi ostaci mogli pripadati pripadnicima vojske NDH, likvidiranim neposredno poslije rata. Radovi na toj lokaciji su prekinuti, a za 1. listopada je najavljen dolazak predstavnika Povjerenstva za istraživanje i uređenje groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, kada će se posmrtni ostaci proslijediti na forenzička istraživanja.

SISAK - Na Čavić brdu, vrhu Šamarice, petrinjski Savez antifašističkih boraca i antifašista organizirao je proslavu 72. obljetnice polaganje prve partizanske zakletve. Tamo su se 28. rujna 1941. godine, sreli partizani iz Siska s Vladom Janjićem - Capom i partizani Banovine s Vasiljom Gećešom, te položili zajedničku zakletvu u borbi protiv fašizma. "Antifašizam je u velikoj opasnosti od najezde desnice koju predvodi Crkva, a u tome prednjači sisački biskup Vlado Košić", rekao je na skupu Milovan Bojčetić, predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista, ujedno i izaslanik sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Svoju je kritiku ilustrirao izjavom biskupa Košića nakon turističke manifestacije Keltska noć u Sisku, kako zabranjuje spominjanje imena sisačkog zaštitnika sv. Kvirina uz partizane, jer su oni bili zločinci koji su rušili crkve. U ime Grada Petrinje govorila je zamjenica gradonačelnika Svjetlana Lazić, koja je napomenula kako je zahvaljujući odlučnosti antifašista i časnih hrvatskih branitelja, pola stoljeća kasnije izgrađena slobodna i suverena Republika Hrvatska.

ZAGREB/PLITVIČKA JEZERA - Nakon uspješnog početka ekspedicije "Walking the Via Dinarica", koja je u kolovozu krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, tim na čelu s poznatim alpinistom Kenanom Muftićem i profesionalnom fotografkinjom Elmom Okić, danas je u Nacionalnom Parku Plitvička jezera započeo put kroz Hrvatsku. Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA iz BiH, a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja, priopćio je UNDP Hrvatska.

TOVARNIK - Bundeva teška 540 kilograma pobjednica je 4. Međunarodne izložbe bundeva i tikvica održane danas u Tovarniku na kojoj je sudjelovalo 28 izlagača iz Hrvatske, BiH i Vojvodine. Pobjedničku bundevu uzgojio je Tomislav Đurđević iz Viškovca kod Đakova, a težinom od preko pola tone značajno je nadmašila suparničke bundeve, o čemu govori i podatak da je drugoplasirana bundeva iz Klise kod Osijeka imala "samo" 187 kila dok je trećeplasirana, uzgojena u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci težila 160 kilograma. Težina pobjednice iznenadila je i organizatore pa je zbog vaganja morala biti viljuškarom transportirana u mjesnu poljoprivrednu zadrugu na kolnu vagu. Od pokretanja međunarodne izložbe bundeva i tikvica, naime, najveći primjeri težili su manje od 250 kila, pa pripremljena vaga nije mogla izvagati ovogodišnju pobjednicu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙