FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena obljetnica osnutka križevačkih ratnih postrojba

Autor: nmau
KRIŽEVCI, 17. rujna 2013. (Hina) - U Križevcima je danas obilježena 22. obljetnica oslobađanja vojarne i osnutka križevačkih ratnih postrojba, čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata sudjelovali poglavito na bojištu u zapadnoj Slavoniji, te u oslobodilačkim akcijama Bljesku i Oluji.

Križevčani su među prvima u Hrvatskoj uspjeli ući u tadašnje vojne objekte - vojarnu Kalnik i skladište u Širokom Brezju s golemom količinom oružja i tehničkih sredstava. Streljivo i oružje odmah su poslani hrvatskim braniteljima na svim bojištima.

U Domovinskom ratu poginulo je 37 branitelja iz križevačkoga kraja. Prve žrtve bili su pripadnici odreda Narodne zaštite Miljenko Klobučar i Mario Jembrek, koji su poginuli 16. rujna navečer tijekom proboja vojnika JNA iz vojnoga skladišta u Širokom Brezju u vojarnu Kalnik.

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata redovito o obljetnici posjećuju mjesta pogibije svojih sugrađana te polažu vijence na spomen-obilježja u Križevcima kod Šumarije i u Perivoju ratnika.

Obilježavanje obljetnice organizirali su grad Križevci, općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec te križevačka koordinacija udruga iz Domovinskog rata.

Negdašnja vojarna u Križevcima posljednjih je godina prenamijenjena za građanske potrebe. Ondje je Srednja škola za obrtnička zanimanja, Dječji vrtić i ugostiteljski objekt, a u tijeku su radovi na Domu za starije i nemoćne osobe.

U bivšem Domu Hrvatske vojske smješten je Multimedijalni kulturni centar Gradske knjižnice i čitaonice "Franjo Marković".

(Hina) xnmau ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙