FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zarif i Ashton nastavljaju pregovore o iranskom nuklearnom pitanju

Autor: vrad
NEW YORK, 27. rujna 2013. (Hina/AFP) - Na pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji će se 15. i 16. listopada nastaviti u Ženevi, sudjelovat će visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, njezin iranski kolega Mohammad Javad Zarif i politički direktori, rekao je čelnik američkog State Departmenta.

"Bit će to uobičajeni format", rekao je u petak taj izvor, dodavši da se "puno raspravljalo" o mogućem sudjelovanju ministara vanjskih poslova, ali da je u ovoj fazi odlučeno da će se pregovori nastaviti na razini političkih direktora.

Vijest o nastavku pregovora o iranskom nuklearnom programu objavljena je u četvrtak u New Yorku, nakon povijesnog susreta američkog državnog tajnika Johna Kerryja i Zarifa.

Pregovori se nastavljaju nekoliko tjedana nakon dolaska na vlast novog umjerenog iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, puno otvorenijeg od njegovih prethodnika.

SAD i međunarodna zajednica su prije više godina uveli Iranu gospodarske sankcije zbog sumnje da želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe.

Kerry i Zarif su u četvrtak više od pola sata razgovarali u četiri oka u UN-ovu sjedištu u New Yorku, nakon susreta Zarifa i njegovih kolega iz svjetskih sila, među kojima je bio i Kerry, koji isto nema presedana.

Zarif je kazao da se nada kako će se za godinu dana postići dogovor o iranskom nuklearnom programu.

Kerry je pak ocijenio da bi Washington idućih tjedana mogao ukinuti neke sankcije ako Teheran pristane brzo donijeti mjere kako bi odobrio međunarodni nadzor svog nuklearnog programa.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu u zastoju su već osam godina.

Catherine Ashton vodi pregovore uime skupine 5+1 (SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Njemačka). Zarifa je novi iranski predsjednik zadužio da vodi pregovore s iranske strane.

U petak su se održali i pregovori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Irana o njegovu nuklearnom programu. Agencija ih je ocijenila "veoma konstruktivnima", što je novi pozitivan znak nakon diplomatske ofenzive predsjednika Rouhanija ovog tjedna u New Yorku.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙