FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 1. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

NEW YORK - Odluka predsjednika SAD-a Baracka Obame da zatraži odobrenje Kongresa za možebitnu vojnu akciju protiv Sirije može se gledati i kao dio nastojanja da se postigne globalni konsenzus u vezi odgovora na korištenje kemijskog oružja bilo gdje, rekao je UN u nedjelju. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon Obaminu odluku vidi "kao jedan vid nastojanja da se postigne široki međunarodni konsenzus o mjerama za odgovor na bilo kakvu uporabu kemijskog oružja", rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky. "Uporaba kemijskog oružja neće biti prihvaćena pod bilo kakvim okolnostima", dodao je.

ISTANBUL - Sirijska oporba u nedjelju je pozvala Kongres SAD-a da odobri vojnu akciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada što je zatražio predsjednik Barack Obama i rekla da bi svaku intervenciju morala pratiti i dostava oružja za pobunjenike. "Diktature poput Irana i Sjeverne Koreje pozorno prate kako slobodni svijet odgovara na uporabu kemijskog oružja Asadova režima protiv sirijskog naroda", rekla je sirijska oporba u izjavi objavljenoj u Istanbulu. "Ako slobodan svijet ne odgovori na takvo krajnje kršenje međunarodnih normi, diktatori u svijetu će biti ohrabreni u njihovim nastojanjima da slijede Asadov primjer", rekla je sirijska oporba.

BEJRUT - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u nedjelju da se Sirija može suočiti s bilo kakvim stranim napadom nakon što je američki predsjednik Barack Obama rekao da tu zemlju treba napasti kako bi je se odvratilo od korištenja kemijskog oružja. "Sirija... se može suočiti s bilo kakvom vanjskom agresijom", rekao je Asad na sastanku s iranskim dužnosnicima, kako je prenijela državna televizija. "Sirija neće odustati od svojih načela zbog američkih prijetnji napadom... ili svoje borbe protiv terorizma koji podržavaju neke regionalne i zapadne zemlje, ponajprije Sjedinjene Države", dodao je.

DAMASK - Pomoćnik sirijskog ministra vanjskih poslova ocijenio je u nedjelju da je američki predsjednik Barack Obama "neodlučan i zbunjen" i optužio francusku vladu da je "neodgovorna" te da podržava al Kaidu. U prvoj službenoj reakciji na odluku američkog predsjednika da zatraži dopuštenje Kongresa za udar na Siriju, Faisal Mekdad kazao je novinarima: "Predsjednik Obama bio je vidno neodlučan, razočaran i zbunjen kad je jučer govorio. Nitko, pa bio to i predsjednik SAD-a ili bilo koji drugi predsjednik, ne može opravdati neopravdanu agresiju".

WASHINGTON - SAD ima dokaze da je u smrtonosnom prošlomjesečnom napadu u Damasku uporabljen nervni agens sarin, rekao je u nedjelju državni tajnik Sjedinjenih Država John Kerry, izvijestio je BBC. Kerry je rekao da su uzorci kose i krvi prikupljeni nakon napada "na testu bili pozitivni na znakove sarina". SAD za napad koji se dogodio 21. kolovoza u predgrađu Damaska optužuje sirijsku vladu. Predsjednik Barack Obama je obećao kaznenu akciju ali želi da se o njoj prvo izjasni Kongres SAD-a. "U posljednja 24 sata doznali smo od djelatnika hitnih službi u istočnom Damasku da su testirani uzorci koji su poslani Sjedinjenim Državama, kao i uzorci kose i krvi, na testovima bili pozitivni na znakove sarina", rekao je Kerry za televizijsku postaju NBC. "Tako da se ova optužnica pojačava i pojačavat će se".

KAIRO - Saudijska Arabija je u nedjelju rekla da je vrijeme da svijet učini sve što može kako bi spriječio agresiju na sirijski narod te da će podržati napade SAD-a na Siriju ako ih podrži i narod Sirije. "Pozivamo međunarodnu zajednicu da svom svojom snagom zaustavi ovu agresiju protiv sirijskog naroda", poručio je saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal sa sastanka ministara članica Arapske lige u Kairu posvećenom Siriji. Glede možebitnog napada SAD-a, Faisal je rekao da Saudijska Arabija "stoji uz volju sirijskog naroda".

ZAGREB - Slovenska premijerka Alenka Bratušek u nedjelju je otvorila Bledski strateški forum (BSF) koji je započeo raspravom o budućnosti mladih, izvijestile su agencije. Bratušek je na otvaranju foruma rekla da je sudjelovala u mnogim razgovorima o budućnosti i položaju mladih naraštaja i ocijenila da "bez odgovarajućeg konteksta te rasprave brzo postanu labirint bez izlaza". Reforme mirovinskog i sustava socijalne skrbi, obrazovnog sustava, uređivanje javnih finacija i sektora vrlo su usko povezane, što se često zaboravlja, istaknula je slovenska premijerka i istaknula da "rješavanje samo nezaposlenosti mladih nije moguće". Globalne promjene u Europi i svijetu glavna su tema ovogodišnjeg, osmog po redu, Bledskog strateškog foruma na kojemu će do utorka sudjelovati ukupno oko 500 sudionika iz svijeta politike, gospodarstva, znanosti te predstavnici međunarodnih organizacija iz više od 50 zemalja. Po najavama, Hrvatsku će na forumu predstavljati prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić predložio je u nedjelju bivšoj ravnateljici Ureda vlade za eurointegracije Tanji Miščević da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Europskoj uniji, što je ona i prihvatila. Vučić je, nakon konzultacija s premijerom Ivicom Dačićem i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, razgovarao u vladi s Tanjom Miščević, izrazivši uvjerenje da će vodeći pregovarački tim Srbije za pregovore s EU posao obaviti u najboljem interesu za zemlju, navedeno je kratkom priopćenju iz ureda srbijanskog vicepremijera. Tanja Miščević je izjavila za agenciju Beta, glede početka pristupnih pregovora s EU-om, da tehnički pregovori mogu početi i prije siječnja 2014. za kada ih predviđa EU.

BEOGRAD - Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji ocijenila je u nedjelju da program stambenog zbrinjavanja Hrvatske diskriminira izbjegle Srbe jer favorizira izbjegle Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji žive u Hrvatskoj. Podsjetivši da je 31. kolovoza istekao rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava izvan područja zahvaćenih ratom, ova koalicija u priopćenju navodi da Hrvati izbjegli iz BiH u Hrvatsku imaju znatno povoljnije uvjete jer se od Srba traži niz dokumenata i dokaza. S druge strane, koalicija navodi kako je Hrvatima iz BiH Hrvatska dodijelila kuće i stanove na području odakle su Srbi izbjegli iako su im u većini slučajeva vraćene kuće i stanovi u BiH gdje su živjeli prije rata.

SUBOTICA - Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini nije sudjelovalo u nedjelju na proslavi Dana grada Subotice, prvi put od sredine devedesetih kada se slavi taj datum – 1. rujna. Predvođeni predsjednikom Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV) Slavenom Bačićem dužnosnici i gradski vijećnici hrvatske manjine bojkotirali su svečanu sjednicu Skupštine grada zbog neusvajanja odluke o dodjeli gradskoga priznanja "Počasni građanin" Naci Zeliću, kojega su za to zvanje predložile hrvatske institucije i organizacije u Subotici. U otvorenom pismu čelnicima grada Bačić je istaknuo da je problematično i bolno što je inicijativa odbačena na temelju grubih neistina o Zeliću, te njegove hrvatsko-bunjevačke nacionalne pripadnosti.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙