FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranska elitna postrojba upozorava na opasnost od SAD-a

Autor: vmrs
DUBAI, 22. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u nedjelju uoči očekivanih diplomatskih razgovora na opasnost od kontakata s dužnosnicima Sjedinjenih Država i tako otkrila unutarnje izazove s kojima bi se mogao suočiti novi iranski predsjednik Hasan Ruhani želi li unaprijediti odnose sa Zapadom.

Očekuje se da Ruhani idućih tjedana u New Yorku na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda pokuša šarmirati buduće sugovornike kako bi pripremio teren za pregovore o iranskome nuklearnom programu.

Ruhani se nada da će pregovorima sa svjetskim silama ublažiti sankcije, kažu diplomati i analitičari.

Novi iranski predsjednik u nedjelju je rekao da je Teheran spreman pregovorati sa Zapadom ako ne bude nikakvih uvjeta. Svijet mora, dodao je, prihvatiti iransko pravo da obogaćuje uranij.

Službeni Teheran tvrdi da uranij obogaćuje u mirnodopske svrhe, a Zapad strahuje da bi ga mogao upotrijebiti i za proizvodnju nuklearnog oružja.

Snage islamske revolucionarne garde (IRGC) osnovane su 1979. za zaštitu iranske revolucije i odonda utječu na politički, društveni i gospodarski život zemlje.

"Povijesno iskustvo učinilo je nužnim da diplomatski aparat naše zemlje oprezno i sumnjičavo prati ponašanje dužnosnika Bijele kuće kako bi pravedni zahtjevi naše zemlje bili priznati i poštovani", kake se u priopćenju IRGC-a.

Revolucionarna garda poduprijet će inicijative koje su u skladu s nacionalnim interesima i strategijama koje je zacrtao vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei, dodaje se u priopćenju koje je objavila agencija Tasnim u vrijeme kad se obilježava 33. godišnjica početka iransko-iračkoga rata.

(Hina) xvm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙