FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nakon što su se sindikati usprotivili mogućnosti uvođenja financijski uvjetovanog redovitog otkaza o radu, koji bi poslodavac mogao dati radniku ako nema novca za isplatu plaće, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava rekli su da se trenutno ne razmišlja o takvom prijedlogu. Sindikati su dobili takav prijedlog u objedinjenom materijalu izmjena Zakona o radu (ZOR) na osnovu javne rasprave, ali "nema ni primisli" da bi to bio naš prijedlog, kažu u Ministarstvu. Doznaje se također da su u tijeku konzultacije između sindikata, poslodavaca i Ministarstva, te da su na stolu razni prijedlozi temeljem javne rasprave koja je provedena od 15. kolovoza do 15. rujna. U Ministarstvu kažu da će tek nakon konzultacija sa svim zainteresiranim stranama nacrt prijedloga prosljediti Vladi, koja će prijedlog uputiti u saborsku proceduru, što se očekuje do kraja godine. Napominju da će u međuvremenu, po Zakonu o procjeni učinaka propisa, biti proveden još jedan krug konzultacija. Sindikati su se usprotivili mogućoj dopuni članka koji regulira redoviti otkaz ugovora o radu, po kojoj bi poslodavac radniku mogao dati redoviti otkaz i ako nije u mogućnosti isplaćivati plaću prema ugovoru o radu, upozoravajući da na to neće pristati dok se ne nađe "osigurač za radnike".

TIKVEŠ - Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Tikvešu kako se strategija razvoja hrvatskog turizma i na moru i u kontinentalnim područjima temelji na razvoju ekološkog turizma, čime se otvara velika prednost u odnosu prema nekim drugim odredištima. Lorencin je, u povodu Svjetskog dana turizma, čija je tema ove godine voda, posjetio Park prirode Kopački rit. U kontinentalnim područjima voda je ključan razlog dolaska turista, a Kopački rit je na području koje ima izniman turistički potencijal, rekao je Lorencin u izjavi novinarima.Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep rekao je da su zaštićena područja važan segment u razvoju turizma, ali nisu zatvorene zone ni prepreka razvoju te bi u okvirima održivog turizma i uz pametna ulaganja morala biti generatori razvoja na područjima na kojema se nalaze. "Za naša zaštićena područja želimo održivi razvoj, a logična komponenta održivog razvoja u zaštićenim područjima je održivi turizam. Zato intenzivno investiramo u infrastrukturu zaštićenih područja i stvaramo preduvjete kako bi Ministarstvo turizma imalo dobre temelje za razvoj turizma u skladu s načelima održivosti", istaknuo je.

ZAGREB - Ugostitelji-obrtnici načelno podržavaju povećanje međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge, sa 10 na mogućih 13 posto, ako će to pomoći državi da se izvuče iz problema, ali smatraju i da se time šalje kriva i poruka nesigurnosti države ne samo ugostiteljima nego i drugim turističkim partnerima u zemlji i svijetu. Tim je riječima danas za Hinu najavu mogućeg uvođenja veće međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge komentirao predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Ante Mihić ističući da je u tom Cehu 16 tisuća obrtnika. Tražili su godinama, kaže Mihić, nižu stopu PDV-a i od početka ove godine konačno je i dobili, od 10 posto. Sada, ni godinu dana poslije, najavljuje se nova, viša međustopa PDV-a, koja će, vjeruje Mihić, stvarno i biti 13 posto, što podržavaju, ali istodobno i očekuju da i drugi sektori, a ne samo ugostiteljstvo, sudjeluju u pomaganju državi da se izvuče i da i tako konačno prestane 'stigma' ugostitelja. Iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) ističu samo da je najava izmjena međustopa PDV-a za turizam pokrenula niz razgovora o sektoru, a o svemu će se referirati više kada se bude znala konačna odluka o tim stopama.

ZAGREB/MURTER - Otočni obrtnici traže izradu strategije razvoja otoka kao neizostavnog dijela strategije razvoja Hrvatske, te povoljnije cijene prijevoza i vode, poručeno je sa 4. susreta otočnih obrtnika koji je danas održan u Murteru pod nazivom "Otočni obrtnici - temelj opstanka otoka", izvijestili su iz Hrvatske obrtničke komore (HOK). Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je kako HOK sufinanciranjem želi zadržati udruženja obrtnika na otocima, a sve u interesu otočnih obrtnika čiji broj nije zanemariv. Predsjednik Odbora za otoke Stjepan Knežević ističe prioritete koje bi trebalo provesti za opstanak otočnih obrtnika - umanjiti komunalnu naknadu, subvencionirati poreze i doprinose, umanjiti cijenu transporta, osigurati brže i povoljnije kredite, uvesti kontrole i suzbiti sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, ne dozvoliti otvaranje trgovačkih centara na otocima, riješiti probleme infrastrukture odnosno vodoopskrbe, plina te se posvetiti ekološkoj poljoprivredi, uzgoju maslina i sl. Na skupu su usvojeni i zaključci među kojima su traženja obrtnika da povlaštena cijena u javnom trajektnom ne bude veća od troškova goriva vozila i cestarine koji bi nastao da su trajektne linije ceste. Također traže da plaćaju potrošnju vode po cijeni koja je jednaka prosječnoj cijeni isporuke vode za gospodarstvo u matičnoj obalnoj - otočnoj županiji.

ZAGREB - Transparentnost rada zakonodavnih institucija kroz javni dijalog jedan je od ključnih uvjeta razvoja suvremenog društva, posebice za stvaranje stabilne poslovne klime pogodne za ulaganja, istaknuto je na danas održanom skupu "Partnerstvo zakonodavne i poslovne zajednice u donošenju zakona - iskustva SAD". Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten ističe da je transparentno donošenje propisa ključno za dobru poslovnu klimu, jer svaki investitor uzima u obzir stopu povrata i rizike, pa promjena pravila igre bez konzultacija s poslovnom zajednicom može znatno ugroziti investiranje. Investitori ne žele poslovati u uvjetima nestabilnosti koje stvaraju česte promjene zakonodavnog okvira, a koje su česte za društva u razvoju, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević koji je u tom kontekstu upozorio i na česte promjene hrvatskog Ustava. Skup je održan u HGK, a organizirali su ga Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, HGK i Američko veleposlanstvo.

ZAGREB - Savez za energetiku Zagreba i ove godine, četvrti put za redom obilježava Svjetski dan turizma odabirom i dodjelom godišnjih nagrada za kreativne i inovativne programe u hrvatskom poslovnom turizmu CBTour 2013 koje su dobili Klaster medicinskog turizma, Turistička zajednica Nina, Hotel Picok, Iločki podrumi, HF Eko Etno Grupa, Turistički obrt Fran's Reef Adriatic Diving&Sailing, Grad Pag, tvrtka Novena, DMC Danubiumtours i Plavi svijet Institut za istraživanje mora. Nagrade CBTour Savez za energetiku Zagreba dodjeljuje u suradnji s tvrtkom Energo Media Servis i Hrvatskom gospodarskom komorom-Europskom poduzetničkom mrežom te uz podršku Ministarstva turizma. Ove je godine, po riječima predsjednika Saveza za energetiku Zagreba Tomislava Marjanovića, stigla 161 prijava, od kojih je 40 ušlo u konkurenciju za nagrade. Nagrade se dodjeljuju u devet kategorija, kao i posebna nagrada na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma "Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost" koju je dobio Plavi svijet Institut za istraživanje mora za projekt uspostave prvog interpretacijskog programa te iniciranje budućeg centra za znanost o moru.

OSIJEK - U Bizovačkim toplicama danas je otvoren 19. međunarodni sajam "Agro zemlja" na kojem svoje proizvode i usluge iz poljoprivrede, prehrane, horitkulture, ekologije, lova, ribolova, seoskog turizma i obnovljivih izvora energije do 29. rujna predstavlja 300 izlagača. Predstavnik organizatora sajma, San Katava istaknuo je kako su ove godine na sajmu predstavljene sve vrste traktora koje se mogu naći na hrvatskom tržištu, te da je iznimno velika ponuda poljoprivredne mehanizacije koja se može kupiti po povoljnijim uvjetima. Tijekom tri dana sajma posjetitelji će moći pratiti niz događanja, između ostalog "Festival kukuruza", a bit će održana i brojna stručna predavanja od kojih su posebno zanimljiva ona vezana za navodnjavanje i predstavljanje sustava za navodnjavanje.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas bilježe porast vrijednosti, pa je tako Crobex povećan za 0,04 posto, na 1.819,42 boda, a Crobex10 za 0,30 posto, na 1.027,02 boda. Današnji redovni promet dionicama iznosi gotovo 13,5 milijuna kuna, a još 4,6 milijuna kuna ostvareno je blok transakcijama dionicama AD Plastika i Končar Elektroindustrije. Tako je ukupni promet dosegnuo 18,14 milijuna kuna. Blok promet dionicama AD Plastika iznosi 2,5 milijuna kuna, a ostvaren je po cijeni od 125 kuna po dionici, dok je u redovnom trgovanju tom dionicom ostvareno još 2,45 milijuna kuna prometa, i to uz rast cijene za 1,55 posto, na 124,50 kuna. Dionicama Končar Elektroindustrije je pak ostvareno 2,14 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 715 kuna, kao i 85,5 tisuća kuna redovnog prometa, pri čemu im je cijena porasla za 0,01 posto, na 705,10 kuna. U redovnom trgovanju je milijunski promet ostvareno i dionicama HT-a, Adris grupe i Valamar Adria Holdinga. Promet dionicama HT-a iznosi 1,7 milijuna kuna, a njihova je cijena danas smanjena za 0,24 posto, na 174,15 kuna. Povlaštenim dionicama Adris grupe, kojima je cijena porasla za 0,71 posto, na 269,90 kuna, ostvareno je 1,42 milijuna kuna prometa, dok je dionicama Valamara realizirano 1,26 milijuna kuna prometa, uz povećanje cijene za 0,57 posto, na 160 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙