FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lorencinova poruka u povodu Svjetskog dana turizma

Autor: tmis
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Ministar turizma Darko Lorencin u poruci u povodu Svjetskog dana turizma, 27. rujna zahvalio je svim turističkim djelatnicima na kvalitetnoj realizaciji glavnog dijela turističke godine.

Rezultati prvog dijela godine, te same špice sezone govore da se radi o, po svim pokazateljima, vrlo uspješnoj godini, čiju je realizaciju svakako omogućila dobra priprema te ustrajan rad svih zaposlenih u turizmu, ističe Lorencin. Podsjeća da je u prvih osam mjeseci ove godine ostvaren porast turističkih dolazaka od 3 posto i noćenja od 5 posto, ali i novozaposlenih u turizmu od 18 posto te prihoda od 8,5 posto.

To je doprinos sviju, ali uvijek se može bolje, naglašava Lorencin.

Podjeća pritom kako je ove godine po prvi put usvojena Strategija razvoja turizma do 2020. koja je jasno zadala ciljeve i viziju. "Želimo razvoj turizma, ali ne pod svaku cijenu. Želimo održivi razvoj, poštujući glavni resurs kojeg imamo, a to je prostor", ističe Lorencin podsjećajući kako se tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma "Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost".

Veseli ga činjenica da je Hrvatska nadaleko prepoznata kao zemlja bogata vodom te s visokim stupnjem očuvanosti i ljepote prirode, što su i glavne komparativne prednosti Hrvatske kao turističke destinacije, a da bi tu prednost i zadržali smatra da da svi imamo obvezu ispravno djelovati u svrhu zaštite, očuvanja i pravilnog gospodarenja prirodnim resursima.

Zbog toga je i zbog velikog broja nacionalnih parkova, parkova prirode i drugih zaštićenih područja, koja su uz ostalo bogata i vodom, i u turističkoj strategiji je ekoturizam istaknut kao jedan od deset glavnih turističkih proizvoda koje će se u hrvatskom turizmu ubuduće i više razvijati te biti generator novih dolazaka turista, a time i povećanja potrošnje te zaposlenih unutar turističkog sektora.

Osim razvoja takvog i drugih posebnih oblika turizma Ministarstvo turizma zalaže se i za poticanje i daljnji razvoj okolišno odgovorne ili 'zelene' rekreacijske infrastrukture jer samo uz održiv i odgovoran pristup razvoju možemo biti dugoročno konkurentni te ostvariti glavni cilj Strategije, a to je ući do 2020. među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta, poručio je ministar Lorencin.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙