FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lorencin: turističko obrazovanje povezati s privatnim sektorom

Autor: tmis
BAD GLEICHENBERG/GRAZ, 23. rujna 2013. (Hina) - Turističko-ugostiteljske i druge strukovne obrazovne programe u Hrvats koj što prije treba privesti svrsi, povezati i jako zbližiti s privatnim sektorom jer je to jedini put da se novac za obrazovni sustav pravilno potroši, a privatni sektor dobije kvalitetne i vješte kadrove koje treba za konkurentnost na tržištu.

Istaknuo je to večeras ministar turizma Darko Lorencin nakon posjeta srednjoj i visokoj turističkoj školi u Bad Gleichenbergu, u austrijskoj pokrajini Štajerskoj u blizini Graza.

Škola internatskog tipa, kako je istaknuto, primjer je odličnog obrazovanja kadrova u turizmu te predstavlja primjer dobre prakse, nudi kroz različite module praksu i razne treninge čime se učenici i studenti pripremaju za konkretan rad u sektoru odmah po izlasku iz škole.

Osim osnovnih zanimanja škola nudi i obrazovanje za dodatne vještine i specijalizacije potrebne sektoru, po čemu je poznata i izvan Austrije, a njeni polaznici rade u više od 150 zemalja.

Škola je privatna, ima oko 400 učenika iz 20 zemlja, pa i troje iz Hrvatske, dijelom se financira iz pokrajinskog poračuna, dijelom iz školarina (oko sedam tisuća eura godišnje s hranom i smještajem u kampsuu), dok nastavni kadar plaća država Austrija.

Za sada, kako je kazao ravnatelj škole Wolfgang Haas, nemaju suradnju ni s jednom strukovnom školom u Hrvatskoj, što bi željeli, a jedan od učenika iz Hrvatske Kamilo Knežević naglasio je da škola nudi i druge široke programe koje omogućavaju izbor fakulteta i izvan turizma.

Ministar je školu posjetio u sklopu prvog dana studijske posjete Štajerskoj, a prije toga je u Grazu razgovarao s predstavnicima pokrajinske vlade o njihovim iskustvima u povlačenju sredstava iz EU fondova te im predstavio mogućnosti investiranja u hrvatski turizam.

Najviše su novca iz fondova povukli za obrazovanje, istraživanje i tehničku pomoć što se, po ministrovim riječima, može najprije očekivati i u Hrvatskoj, naravno ako se pripreme kvalitetni projekti, pa tako i za turizam.

Razgovaralo se i o dodatnom jačanju turističke suradnje između Hrvatske i Austrije te o iskustvu Štajerske u stvaranju novih turističkih proizvoda.

Osim ministra i suradnika iz njegovog ministarstva u studijskoj posjeti su još i predstavnici iz ministarstava graditeljstva, zaštite okoliša, poduzetništva, gospodarstva, rada te obrazovanja, svi s ciljem da se čuju primjeri dobre prakse iz turizma i EU fondova u toj pokrajini.

Posjet završava sutra, 24. rujna posjetom golf terenima i termama u Štajerskoj.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙