FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka-Konferencija predstavnika lokalnih samouprava jugoistočne Europe

Autor: dsil
RIJEKA, 25. rujna 2013. (Hina) - Konferencija "Put EU integracijama: Uklanjanje prepreka, aktiviranje potencijala", na kojoj sudjeluje oko 500 predstavnika lokalnih i regionalnih samouprava iz jugoistočne Europe, otvorena je danas u Rijeci uoči sutrašnjega Međunarodnog sajma lokalne samouprave jugoistočne Europe NEXPO.

Na konferenciji se ocjenjuje trenutačno stanje te analiziraju prednosti, slabosti i mogućnosti središnjih i lokalnih vlasti s tog područja u odnosu prema procesu integracije u Europsku uniju.

Predsjednik Mreže udruga lokalnih samouprava jugoistočne Europe (NALAS) Anton Peršak, ujedno gradonačelnik Trzina u Sloveniji, rekao je na otvorenju konferencije da bi lokalne samouprave morale biti spremne pomoći kako bi se uklonile prepreke integraciji zemalja s tog područja u Europsku uniju.

"Integriranje u EU ostaje privlačan dugoročni cilj, i to zbog ekonomije i geopolitičke sigurnosti, unatoč tome što EU prolazi kroz teško razdoblje zbog ekonomske i financijske krize", istaknuo je.

Važnost lokalnih samouprava je u tome što se oko 70 posto europske pravne regulative odnosi na lokalnu razinu, ocijenio je Peršak. Dodao je kako su tu da pojačaju suradnju lokalnih samouprava u regiji u sklopu EU integracija te kako očekuje da lokalne vlasti ostanu otvorene za razmjenu iskustava i znanja.

Riječki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Hrvatske Vojko Obersnel istaknuo je da su predstavnici lokalne samouprave najbliži građanima te je važno da ona bude što kvalitetnije i što aktivnije uključena u proces prilagodbe i pristupanja Europskoj uniji.

S druge strane, dodao je, na jedinicama lokalne samouprave velik je teret kvalitetne pripreme za pretpristupne fondove, a poslije i za strukturne fondove kojima se mogu financirati mnoga rješenja i prevladati svakidašnji problemi građana i gradova.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Oldrich Vlasak rekao je da "realnost Europske unije nije samo provedba i financiranje projekata, nego i regulacija i utjecaj na svakidašnji život", pri čemu je važno osigurati utjecaj gradova na nacionalnu politiku te na politiku na europskoj razini.

Istaknuo je kako očekuje da će Hrvatska pomoći drugim državama koje čeka pristupni proces ponajprije svojim iskustvom s razvojnim programima.

Direktor IPA strategija Europske komisije Gerhard Schumann Hitzler rekao je da biti član Europske unije ne nosi samo beneficije, nego i visoku razinu odgovornosti. Svaka zemlja koja namjerava postati članicom mora se dobro pripremiti, i to na području javne uprave i javnih financija te mora imati nacionalnu ekonomiju spremnu da igra u europskoj ligi, dodao je.

Europa je izvukla mnogo lekcija iz ove krize te od država članica traži strogu provedbu financijske discipline, istaknuo je Gerhard Schumann Hitzler.

Ocijenio je da Grčka ne može biti primjer koji treba slijediti jer je ondje, kako je rekao, godinama vladala neučinkovita javna uprava, a lokalne vlasti nisu osigurale odgovarajuće mjere za prihvaćanje fondova Europske unije.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙