FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu burzovni indeksi pali treći dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 24. rujna 2013. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom jer su ponovno oživjele špekulacije o smanjenju poticaja Feda i jer se bliži rok do kada bi Kongres trebao donijeti savezni proračun.

Dow Jones oslabio je 0,32 posto, na 15.401 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,47 posto, na 1.701 bod, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 3.765 bodova.

Pad cijena dionica treći dan zaredom posljedica je obnovljenih špekulacija o smanjenju poticajnih monetarnih programa, samo nekoliko dana nakon što je prošloga tjedna američka središnja banka odlučila da ostaju nepromijenjeni.

William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao je jučer da je raspored o smanjenju poticajnih mjera, koji je predsjednik središnje banke Ben Bernanke najavio još u lipnju, još uvijek uglavnom nepromijenjen, sve dok se situacija u gospodarstvu poboljšava.

A to bi moglo značiti da će Fed do kraja godine početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Ulagače dodatno zabrinjava i približavanje roka za donošenje američkog saveznog proračuna. Republikanci i demokrati u Kongresu žučno raspravljaju i trebali bi do 1. listopada postići dogovor, ako žele izbjeći poremećaje u radu državnih službi.

Podršku tržištu ponešto su pružile vijesti o jačanju industrijske aktivnosti u eurozoni i Kini, no s druge strane, u SAD-u je ta aktivnost izgubila na zamahu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 6.557 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,47 posto, na 8.635 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.172 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙