FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene porasle, no zabrinjava sirijska kriza

Autor: neba
NEW YORK, 4. rujna 2013. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, no umjereno jer su vodeći republikanski zastupnici u Kongresu obećali podršku prijedlogu predsjednika Baracka Obame o vojnom napadu na Siriju.

Dow Jones indeks ojačao je 0,16 posto, na 14.833 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.639 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 3.612 bodova.

Na početku trgovanja cijene su dionica porasle i više od 1 posto, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Prema izvješću Instituta za menadžere nabave, ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u porastao je u kolovozu s 55,4 na 55,7 bodova, najvišu razinu od lipnja 2011. godine.

Na jačanje američkog gospodarstva ukazuje i rast potrošnje u građevinarstvu u srpnju za 0,6 posto, što je također više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva moglo bi navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u rujnu, no ulagače trenutačno više brine sirijska kriza.

Početni dobici dionica postupno su splasnuli jer su vodeći republikanci podržali prijedlog predsjednika Obame o vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo.

Američki Kongres trebao bi početi raditi 9. rujna, pa bi tada mogla biti donijeta odluka o napadu na Siriju.

„Ulagači su nesigurni zbog sirijske krize i čekaju odluku kakva god ona bila. Dok tržište ne dobije nešto konkretnije, uspon cijena dionica bit će upitan, a pritisak na prodaju snažan“, kaže J. J. Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za više od 30 posto, jučer bila dionica Nokije, nakon što je softverski div Microsoft ponudio 7,2 milijarde dolara za kupnju mobilnog poslovanja te finske kompanije, koja je nekoć bila lider na tržištu mobilnih telefona. Dionica Microsofta pojeftinila je, pak, 4,6 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 posto, na 6.468 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,77 posto, na 8.180 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 3.974 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙