FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodikov SNSD zatražio smjene u Vijeću ministara BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 18. rujna 2013.(Hina) - Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u srijedu je podnio inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića čime su ispunjene ranije najave kako će to biti prvi konkretni učinci raskida suradnje SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je Šarović član.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović potvrdio je novinarima kako je ovakav zahtjev SNSD-a tijekom dana stigao pred članove vodstva parlamenta te kako će, sukladno propisima, on biti proslijeđen na očitovanje predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.

Uz Šarovićevu smjenu SNSD je zatražio i smjenu doministra obrane Mirka Okolića te zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović koji su također članovi SDS-a.

"Jedino predsjedatelj Vijeća ministara BiH ima mogućnost donijeti odluku o razrješenju ministra ili zamjenika ministra", posjetio je Bećirović dodajući kako je na parlamentarnim domovima da onda tu odluku potvrde ili odbiju.

Prema zakonu o Vijeću ministara BiH Bevandino očitovanje o zahtjevu SNSD-a trebalo bi uslijediti u roku od 30 dana.

Iz SNSD-a su ranije najavili kako očekuju da predstavnici ostalih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH podupru njihov zahtjev, no iz tih se stranaka za sada nisu izravno izjasnili kane li to učiniti.

U SDS-u pak ocjenjuju kako su obrazloženja SNSD-a za smjenu Šarovića i dvoje doministara potpuno neutemeljena te kako je riječ o političkom obračunu u kojemu lider SNSD-a Milorad Dodik pokušava učvrstiti svoju poziciju u sklopu priprema za opće izbore 2014. godine.

Dobije li zahtjev SNSD-a u konačnici potrebnu potporu to će značiti drugu rekonstrukciju Vijeća ministara u sadašnjem sazivu, koje je nakon mukotrpnih pregovora sastavljeno tek prije dvije godine.

Prošle su godine iz njegova sastava izbačeni ministri iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) nakon što je SDP odlučio raskinuti međustranačku suradnju.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙