FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat zbog 'zastrašujućeg' stanja u HNK predlaže rješenje

Autor: ipet
ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) smatra da je stanje u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu 'zastrašujuće' te predlaže da intendanata toga kazališta bira posebno povjerenstvo ako se grad Zagreb i Ministarstvo kulture ne slože s izborom kandidata.

Podsjećajući kako "od osnutka HNK 1840. godine nije zabilježen takav odnos prema nacionalnoj kazališnoj kući, u kojoj 510 zaposlenika već strepi za posao, plaću i materijalna prava", HSDK u priopćenju ističe kako je vjerojatnost da će se ministarstvo i grad Zagreb dogovoriti u roku od sedam dana o zajedničkom kandidatu jednaka nuli budući da se nisu dogovoriti u posljednjih godinu dana.

Sindikat podsjeća da bi, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištu, koji bi Sabor trebao prihvatiti u hitnoj proceduri, obnašatelja dužnosti intendanta HNK u Zagrebu "imenovala Vlada bez provođenja javnoga natječaja ako se u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanoga zahtjeva ministra kulture ili zagrebačkoga gradonačelnika ne utvrdi zajednički kandidat".

Po prijedlogu sindikata, povjerenstvo za izbor intendanta zagrebačkoga HNK tebalo bi biti sastavljeno od pet članova - redom istaknutih neovisnih kulturnih umjetnika, svaki od osnivača imenovao bi po dva člana, a petog bi člana birali zajedno.

Ako se pak ne slože s izborom petog člana, njegov bi izbor, smatra sindikat, trebalo povjeriti Hrvatskome saboru, predsjedniku Republike ili nekoj trećoj neovisnoj instituciji, kako se i čini uvijek kada se partneri ne mogu dogovoriti, ali moraju raditi zajedno.

Tako izabrano tijelo, dodaje se, u slučaju izbora obnašatelja dužnosti intendanta bez javnoga natječaja ili intendanta na temelju provedenoga javnog natječaja i prikupljene dokumentacije kojom se utvrđuju potrebni uvjeti i ostale kvalitete te dosadašnje iskustvo, izabrat će intendanta HNK u Zagrebu većinom glasova svojih članova, o čemu donosi rješenje koje ima snagu upravnog akta. Svaki od osnivača i suvlasnika HNK u Zagrebu protiv tog rješenja ima pak pravo pokrenuti upravni spor na mjerodavnom sudu.

Kako na kraju priopćenja navodi predsjednik HSDK Ivica Trubić, predloženo rješenje temeljeno je na ravnopravnosti osnivača - suvlasnika HNK u Zagrebu, pravedno je i u interesu obiju strana te sprječava nametanje volje jednog od osnivača.

(Hina) xpp/xipet ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙