FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanska protueruopska stranka obećala izborni "potres"

Autor: vmrs
LONDON, 20. rujna 2013. (Hina) - Čelnik sve snažnije britanske desničarske protueuropske stranke u petak je obećao "potres" i pobjedu dogodine na europskim izborima, što je izazov Davidu Cameronu koji priželjkuje drugi premijerski mandat.

Nigel Farage, čelnik UKIP-a (Stranka nezavisnosti Ujedinjenoga Kraljevstva), stranke koja se protivi masovnoj imigraciji u Britaniju, rekao je da će prekinuti desetljeća dominacije triju britanskih glavnih stranaka, konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata.

Na prošlim izborima u Britaniji 2010. UKIP je dobio samo tri posto glasova i nije dobio nijedno mjesto u parlamentu. Nekoć se Cameron UKIP-u rugao kao "luđacima, budalama i pritajenim rasistima", ali potpora toj stranci narasla je na deset posto, vidi se u anketama YouGova.

Farage kaže da će, osvoji li UKIP većinu britanskih zastupničkih mjesta na izborima za Europski parlament 2014., to biti osuda "otvaranja vrata imigraciji" i britanskoga članstva u 28-članoj Uniji, a glavne stranke uglavnom to podupiru.

UKIP je na prošlim europskim izborima 2009. dobio 16,5 posto glasova i osvojio 13 od 72 britanska mjesta u Europskome parlamentu.

"Možemo biti prvi i izazvati potres", rekao je 49-godišnji Farage na godišnjoj stranačkoj konferenciji, u povodu 20. godišnjice. "Mi mijenjamo lice britanske politike".

Cameron je već obećao da će prije kraja 2017. održati referendum o ostanku Britanije u Europskoj uniji. Taj se potez smatra pokušajem smirivanja konzervativnih euroskeptika.

UKIP traži da Ujedinjeno Kraljevstvo odmah istupi iz Unije. Farage tvrdi da izlazak iz EU-a, najvećeg britanskog trgovačkog partnera, neće naštetiti britanskome gospodarstvu niti globalnom položaju Britanije.

(Hina) xvm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙