FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija vjeruje da UN neće donijeti rezoluciju uz primjenu sedmog poglavlja

Autor: vrad
DAMASK, 18. rujna 2013. (Hina/AFP) - Sirija je sigurna da Ujedinjeni narodi neće donijeti rezoluciju o uništenju njezina kemijskog oružja uz primjenu sedmog poglavlja UN-ove Povelje kojim se predviđa primjena sile, rekao je u srijedu zamjenik ministra vanjskih poslova Fejsal Mokdad.

"Mislim da je riječ o velikoj obmani zapadnih sila i vjerujemo da se (7. poglavlje) nikada neće primijeniti jer nema razloga za njegovu primjenu", rekao je.

Ovo je prva reakcija nekog visokog sirijskog dužnosnika na raspravu o primjeni 7. poglavlja UN-ove Povelje koja predviđa "prinudne mjere", od gospodarskih sankcija do primjene sile.

SAD, Francuska i Velika Britanija zauzimaju se za donošenje "obvezujuće" rezolucije protiv sirijskog režima koji optužuju za napad kemijskim oružjem 21. kolovoza blizu Damaska u kojemu su poginule stotine ljudi, pa i djeca.

Naprotiv, Rusija, saveznica sirijskog režima, odbacuje bilo kakvu rezoluciju koja bi se pozivala na 7. poglavlje.

Diplomati pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti (SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija) razgovarali su u utorak, bez većeg uspjeha, o nacrtu rezolucije koji treba osigurati stvarno uništenje sirijskog kemijskog arsenala.

Pet zemalja je odlučilo nakon jednosatnih konzultacija da će se ponovo sastati u srijedu, rekli su diplomati.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙