FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija objavila dokumente koji podupiru napad na Siriju

Autor: akoz
LONDON, 29. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Britanska vlada je u četvrtak objavila interno pravno mišljenje koje je dobila a koje kaže da Britanija ima zakonsko pravo poduzeti vojnu akciju protiv Sirije čak i ako bi Ujedinjeni narodi blokirali takvu akciju.

Britanska vlada je također objavila obavještajni materijal o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem u Siriji u kojem se tvrdi da nema dvojbi da se takav napad dogodio te da "vrlo vjerojatno" iza njega stoji sirijska vlada što podupiru "neke" obavještajne informacije.

"Ako se blokira akcija u Vijeću sigurnosti, Velikoj Britaniji međunarodni zakon i dalje dozvoljava da poduzme izvanredne mjere kako bi ublažila razmjere goleme humanitarne katastrofe u Siriji", stoji u preslici pravnog stajališta britanske vlade.

U takvim okolnostima, dodaje se, "vojni udari na određene mete u cilju odvraćanja i prekidanja takvih napada bili bi nužni i srazmjerni te ih se stoga može pravno opravdati", kaže se u dokumentu.

Pismo čelnika britanskog združenog odbora za obavještajne djelatnosti kaže da "nema uvjerljivog alternativnog scenarija" spram onoga koji ukazuje da su snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu izvršile napade kemijskim oružjem u predgrađu Damska.

"Imamo ograničenu ali sve veću količinu obavještajnih podataka koji podupiru sud da je režim odgovoran za napade i da su oni provedeni kako bi se pomoglo izbrisati oporbu iz strateških dijelova Damaska", stoji u pismu.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙