FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 20. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je dobar svaki datum stupanja na snagu zakona kojim se regulira pitanje primjene europskog uhidbenog naloga o kojem Vlada postigne dogovor s Europskom unijom. "Zakon je takav da to hoće li stupiti malo prije ili poslije na snagu opće ne utječe na njegovu funkcionalnost", izjavio je Josipović novinarima u svome Uredu nakon prijema za izaslanstvo Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice i predstavnike otočkih lokalnih samouprava. Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, agencija Reuters danas je objavila da je Hrvatska popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svog zakona o europskom uhidbenom nalogu s pravilima EU-a, što bi trebalo okončati spor s Europskom komisijom. Agencija prenosi da se Hrvatska, koja je ranije najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti tzv. lex Perković, usmeno obvezala da će to učiniti do 1. siječnja 2014.

ZAGREB - Nadležna ministarstva nisu danas komentirala najavu da je Hrvatska pristala na kompromis kojim bi se riješio problem usklađivanja njezina zakona o europskom uhidbenom nalogu s pravilima EU-a, što bi trebalo okončati spor između Hrvatske i Euorpske komisije. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić izjavila je Hini da u tom ministarstvu nemaju ništa više reći od onoga što je jučer rekla ministrica Vesna Pusić. Ministrica je tada kazala da će problem vezan uz primjenu europskog uhidbenog naloga biti riješen na vrijeme te da je vrlo optimistična u tom pogledu tvrdeći kako za Hrvatsku neće biti negativnih posljedica. Ni Ministarstvo pravosuđa danas nije željelo komentirati medijske napise da je hrvatska popustila pod europskim pritiscima te da je pristala da usklađeni zakon o europskom uhidbenom nalogu stupi na snagu 1. siječnja umjesto 15. srpnja 2014. Neslužbeno se, međutim, doznaje da je Ministarstvo pravosuđa u stalnom kontaktu s uredom povjerenice Viviane Reding kao što je bilo i cijelo vrijeme spora oko primjene europskog uhidbenog naloga. No, pojedinosti i sadržaj njihove komunikacije nije moguće doznati.

ZAGREB -Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je izglasovao odluku o pristupanju promjenema Ustava kojima se želi ukinuti zastara za politička ubojstva, a koje je predložilo 46 zastupnika vladajuće koalicije. Prvi pokušaj donošenja odluke u utorak je propao jer Odbor nije imao kvorum, pa je samo proveo raspravu. Za odluku su danas glasovali SDP-ovi članovi Odbora, te Nedžad Hodžić (manjine), dok je laburist Nenad Pleše bio suzdržan. Na sjednici nije bilo HDZ-ovih članova Odbora, no član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik te stranke Gordan Jandroković danas je ranije izjavio da HDZ neće pristati na ustavne promjene, ako se odmah ne udovolji zahtjevima Europske komisije, izmjeni tzv. lex Perković i u potpunosti primjeni europski uhidbeni nalog.

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara održali su danas akciju "pet do 12" pred bolnicama diljem Hrvatske, s koje je predsjednik sindikata liječnika Ivica Babić pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića da tijekom vikenda sjedne sa sindikalcima za pregovarački stol. "Vikend je vrijeme kada trebamo rješavati probleme, jer u protivnom ćemo razmisliti o proširenju štrajka na ustanove u kojima smo ga najavili, a dosad nismo pokrenuli", rekao je Babić pred nekoliko stotina liječnika i medicinskih sestara koji su se okupili na platou ispred Kliničke bolnice (KB) Dubrava. Sindikati su organizirali akciju kako bi prekinuli manipulacije brojkama o tome koliko liječnika i sestara sudjeluje u štrajku, za što optužuju Ministarstvo zdravlja koje, tvrde, umanjuje broj štrajkača. Štrajku su se danas priključili članovi Nezavisnog sindikata medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu, a protiv štrajka se već ranije izjasnio Sindikat zdravstva Hrvatske koji smatra da je važeći kolektivni ugovor odličan.

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja poručilo je danas da je otvoreno za rješavanje spora sa sindikatima liječnika i medicinskih sestara koji su u srijedu započeli štrajk. Ako kod sindikalnih čelnika postoji i najmanja volja za kompromisom u socijalnom dijalogu, sigurni smo da se trenutačna situacija, koja nije u interesu ni pacijentima, niti medicinskim sestrama, niti liječnicima, može riješiti na zadovoljavajući način za sve strane, kaže se u priopćenju Ministarstva. Ministarstvo pritom upozorava da je u pregovorima sa sindikatima dužno pridržavati se Zakona o radu i Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, što znači da su spremni pregovarati sa sva tri reprezentativna sindikata zdravstva i potpisati Granski kolektivni ugovor koji bi riješio sva sporna pitanja. Ministarstvo zdravlja podržalo je današnje izjave predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića za daljnji razvoj hrvatskog zdravstva koje će biti 'socijalno usmjereno s optimalnim raspolaganjem sredstvima po načelima solidarnosti i jednakosti'. Također, cijeni i stajalište sindikata da "pristaju dati svoj doprinos s obzirom na ekonomsku situaciju". Iz podataka koje su trećeg dana štrajka sanacijski upravitelji i ravnatelji zdravstvenih ustanova dostavili Ministarstvu iz 74 ustanove, vidljivo je da nema gotovo nikakvih razlika u odnosu na prethodna dva dana.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravljat će o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa na državne i javne ustanove u Vukovaru. Ta je točka na dnevni red tekuće sjednice danas uvrštena na prijedlog trećine zastupnika iz HDSSB-a, HDZ-a, HSP AS-a, HSS-a i HGS-a. Zastupnici su zatražili hitnu raspravu, a kada će do nje uistinu i doći, danas nije precizirano. Trećina zastupnika predlaže da Sabor zaključkom Vladu obveže na dosljednu primjenu odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koja govori da se taj zakon mora "tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima". Traže i da se dvojezičnost u Vukovaru odgodi do slijedećeg popisa stanovništva.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je imenovao novo Upravno vijeće Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata zbog isteka mandata starog. Umjesto dosadašnjeg predsjednika i potpredsjednika Upravnog vijeća Franje Šanjeka i Nikice Barića, imenovani su Kruno Kardov i Ivan Grujić, a umjesto članova Branka Kaleba, Davora Marijana, Krešimira Rašana, Miroslava Akmadže i Ivana Grujića, imenovani su Filip Harmešak, Damir Agičić, Čedomir Višnjić, Nikica Barić i Davor Marijan. Oporba je pitala za razloge smjene, pozivajući se na tumačenja predstavnika resornog ministarstva da je dosadašnje Vijeće radilo dobro i kvalitetno, ali da je "došlo do zasićenja materijala".

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Rijeci predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani koji će, kako je naveo, osigurati ujednačenu studentsku prehranu po kvaliteti i cijeni u cijeloj Hrvatskoj. Ministar Jovanović je na konferenciji za novinare kazao da se od stupanja na snagu dosadašnjeg pravilnika 2002. godine broj studenata povećao za 50 posto a cijena obroka, odnosno menija ostala je ista. Po novom pravilniku, koji će se početi primjenjivati 1. listopada, cijena obroka povisuje se s 16,7 kuna na 22,6 kuna, s tim da će studenti plaćati 6,5 kuna a ostalo će se subvencionirati. Studenti su meni do sad plaćali 4,4 kune. Jovanović je ocijenio da će pravilnik osigurati kvalitetniju i zdraviju prehranu dodavši da su u njegovu stvaranju značajnu ulogu odigrali i studenti.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Zadar i predstavnike otočkih lokalnih samouprava povodom 22. obljetnice utemeljenja "Otočkog bataljuna" te im zahvalio na junaštvu koje su iskazali u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, kao i na brizi koju iskazuju za razvoj otoka i opće dobro. "Otočki bataljun" osnovan je 30. rujna 1991. i u Domovinskom je ratu čuvao strateške položaje u zadarskom arhipelagu. U studenome 1991. njegovi pripadnici pogodili su brod Jugoslavenske ratne mornarice koji je nakon toga napustio zadarski arhipelag. Postrojba je kasnije prebačena na kopno i sudjelovala u borbama u zadarskom zaleđu i na južnom bojištu. U Domovinskom ratu poginula su četvorica pripadnika bataljuna, a 25 ih je ranjeno. Josipović je istaknuo kako je današnji prijem prilika da se oda počast svim braniteljima, posebice onih koji su djelovali u bataljunu, naročito poginulim herojima - Denisu Špiki, Miljenku Zoriću, Draganu Šparu i Danijelu Grbinu.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Daniel Mondekar odbacio je danas tumačenje da je isključenje Aleksandre Kolarić iz stranke uvođenje 'verbalnog delikta'. Mondekar je novinarima u Saboru kazao i da je neprihvatljiva ideja da se SDP uspoređuje s HDZ-om Ive Sanadera. "Treba braniti dignitet stranke. Ako se neke stvari iznose, treba ih i argumentirati", rekao je. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan taj slučaj danas nije želio komentirati.

POREČ - Na međunarodnoj konferenciji liberala koja se održava u Poreču predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić optužio je HDZ i SDP da ne znaju voditi državu kako treba ističući pritom kako liberalna alternativa ima veliku šansu u Hrvatskoj te da IDS, HNS i HSLS-a mogu zajedno napraviti novi put u Hrvatskoj. Četvrta međunarodna konferencija liberala, čija je ovogodišnja tema "Regionalizam kao pretpostavka gospodarskog razvoja", okupila je danas u Poreču predstavnike europskih institucija, čelnike liberalnih stranaka jugoistočne Europe, vijećnike istarske Županijske skupštine te članove Predsjedništva IDS-a, organizatora skupa. Jakovčić je ustvrdio kako u Hrvatskoj nema regionalizma i da HDZ i SDP o regionalizmu i decentralizaciji razmišljaju na isti način te je optužio te dvije stranke da ne znaju voditi državu kako treba i da je, kako je rekao, vode u konflikte poput posljednjega s Europskom unijom. Zato liberalna alternativa, smatra on, ima veliku šansu u Hrvatskoj te je odgovornost IDS-a, HNS-a, HSLS-a iznimno velika jer te tri stranke "mogu zajedno napraviti treći, novi put u Hrvatskoj".

VINKOVCI - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) daje punu i neupitnu potporu Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara i njegovim zahtjevima te ocjenjuje da je pokušaj Ministarstva uprave i Vlade RH da nasilno uvede dvojezične ploče u Vukovar pogoršao međunacionalne odnose, izjavio je danas u Vukovaru predsjednik ZPH Josip Kompanović. "Podržavamo zahtjev da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, ali i da se mijenja Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u smislu da se cenzus za uvođenje dvojezičnosti s trećine pripadnika nacionalne manjine poveća na više od 50 posto kako je i u mnogim europskim zemljama i kako je to ranije bilo regulirano", rekao je Kompanović nakon sjednice Upravnog odbora ZPH.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je danas, nakon sastanka s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, kako ga je pozvao da svojim kontaktima pomogne oporavku osječkoga gospodarstva. Nakon sastanka s Mesićem u Gradskoj upravi Vrkić je rekao da je, nakon lokalnih izbora, najvažnije podići materijalnu osnovu u razvoju grada, što se ne može bez novih ulaganja, a u tome očekuje potporu bivšega predsjednika. "Procijenili smo gdje bismo mogli surađivati i gdje bi nam mogao pomoći. Očekujem da će njegova uloga, kao i mnogih drugih u vlasti, ali i Osječana po svijetu, biti u funkciji da kroz gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta stvaramo šansu za razvoj grada", poručio je Vrkić. Mesić je rekao da su razgovarali o tome kako probuditi gospodarstvo jer danas mnoge teme zaokupljaju javnost, a ono najvažnije ostavlja se po strani.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava sutra organizira dva izvanredna sabora stranke - jedan u Osijeku koji organiziraju nezadovoljni članovi Predsjedništva i drugi u Sisku koji saziva predsjednik stranke Daniel Srb. I jedni i drugi tvrde da na takav potez imaju statutarno pravo s obzirom da izvanredni Sabor može sazvati ili većina članova Predsjedništva ili predsjednik stranke, no u izjavi Hini nisu se mogli usuglasiti tko je izvanredni sabor sazvao prije a tko po zakonu. Predsjednik organizacijskog odbora osječkog sabora Josip Matković tvrdi kako je Predsjedništvo stranke još 23. kolovoza, nezadovoljno stanjem u stranci, većinom glasova (9 od 15) donijelo odluku o sazivu izvanrednog sabora. Srb pak kaže da su Josip Matković i Ante Đapić, dvojica od te devetorice potpisanih članova Predsjedništva koji su tražili izvanredni sabor odavno isključeni iz stranke.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će od 26. rujna karte javnog gradskog prijevoza ZET-a pojeftiniti od 25 do 33 posto, te napomenuo da neće biti povećane kazne za švercanje u ZET-ovim tramvajima i autobusima. "Neće biti povećanja cijene kazne, stornirao sam to", rekao je Bandić na Trgu bana Jelačića gdje je sudjelovao na otvorenju manifestacije "100 posto zagorsko". Mediji su proteklih dana najavljivali da bi kazne za švercanje mogle sa sadašnjih 200 kuna porasti na 600 do 900 kuna. No, zato će pojeftiniti sve dnevne i jednokratne karte. "Pojeftinjenje karata će biti od 25 do 33 posto, od 26. rujna kada počinje zasjedati Gradska skupština", kazao je Bandić.

ZAGREB - Među tri svjedoka čijim je ispitivanjem danas nastavljeno ponovljeno suđenje Srećku Ferenčaku u "aferi nanbudo" bio je i ravnatelj HRT-a Goran Radman koji je kao direktor Microsofta pregovarao o najmu prostorija u zgradi koju je Hrvatski nanbudo institut (HNI) planirao izgraditi na zemljištu namijenjenom centru za invalide. To su zemljište, kupljeno 1996. od grada Zagreba po povoljnim uvjetima, Ferenčak i Turković u konačnici po višestrukoj cijeni prodali Konzumu, zbog čega su optuženi i osuđeni na godinu i pol zatvora. No, presudu je u međuvremenu ukinuo Vrhovni sud pa se suđenje ponavlja. Radman je posvjedočio da je kao izvršni direktor Microsoft Hrvatske 2000 razgovarao s Turkovićem i iskazao interes za najam tisuću četvornih metara poslovnog prostora u zgradi koju je nanbudo institut planirao graditi u Novom Zagrebu. No, do realizacije nikada nije došlo, a Radman nije znao reći zbog čega.

ZAGREB - Preslušavanjem tajnih Uskočkih snimki kojima se navodno dokazuje primanje mita u prvoj nogometnoj ligi nastavljeno je suđenje bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću. Snimke, među ostalim, po tvrdnjama tužiteljstva dokazuju da je optuženi nogometni dužnosnik krajem 2011. primio 30 tisuća eura za "pošteno suđenje" od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja. Iz njihova razgovora doznaje se da je Maleš trebao novac umotan u novine ubaciti u Djedovićev automobil, ali i da Širić, prema dogovoru "stoji iza svega".

POREČ - Od ozljeda u prometnoj nesreći, koja se oko deset sati dogodila u blizini benzinske crpke na porečkoj obilaznici, na putu do pulske Opće bolnice u vozilu hitne pomoći umro je 55-godišnjak s porečkoga područja, izvijestila je istarska policija. Po prvim izvješćima, nesreća se dogodila dok se osobni automobil njemačkih registracija stotinjak metara od benzinske crpke polukružno okretao na cesti, a iza njega se u istom smjeru kretao motocikl honda pulskih registarskih oznaka. Motocikl je udario u lijevu stranu automobila, a motociklist i suvozačica pali su na kolnik. Suvozačica je ozlijeđena i prevezena je pulsku Opću bolnicu. Dvoje njemačkih državljana iz automobila nisu ozlijeđeni.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙