FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 12. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Američki državni tajnik John Kerry stigao je u četvrtak u Ženevu gdje će mu ruski kolega Sergej Lavrov izložiti plan kemijskog razoružanja Sirije i predstaviti mu pojedinosti diplomatske incijative koja je zasad uklonila prijetnju američkog napada na Siriju. Amerikanci će inzistirati na sporazumu koji će prisiliti Siriju da poduzme brze i ozbiljne korake u namjeri da svoj kemijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor.

ŽENEVA - Sjedinjene Države pozvale su sirijski režim da što prije prijavi sve količine i specifikacije svog kemijskog oružja u četvrtak prije sastanka američkog šefa diplomacije Johna Kerryja s kolegom iz Moskve koja je predložila da se sirijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor. U pratnji brojnih stručnjaka Kerry je stigao u Ženevu gdje će sa Sergejem Lavrovom razgovarati o ruskome prijedlogu da se sirijsko oružje stavi pod nadzor međunarodnih tijela i uništi.

BEJRUT - Sirijski vojni zrakoplovi bombardirali su jednu od glavnih bolnica na sjeveru zemlje koji je pod pobunjeničkim nadzorom, objavili su u četvrtak aktivisti koji imaju i videosnimku. Jedanaestero civila poginulo je u tom napadu u srijedu u mjestu al-Babu, 30 kilometara sjeveroistočno od grada Alepa, objavio je u oporbeni medijski centar Alepa. Videosnimke na postavljene na YouTube pokazuju muškarca koji iznosi tijelo djeteta iz bolnice. Drugi dječak leži na tlu, tijelo mu je prekriveno prašinom, a glava krvava. Posvuda su ruševine i uništeni klima uređaji.

STRASBOURG - Europski parlament pozvao je u četvrtak na brzi nastavak demokratskog procesa u Egiptu te formiranje demokratski izabrane civilne vlasti "čim bude moguće", nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u srpnju. U rezoluciji usvojenoj u Strasbourgu, Europski parlament "žali zbog vojnog državnog udara" od 3. srpnja, "poziva egipatske vlasti da prekinu izvanredno stanje što je prije moguće, oslobode sve političke zatvorenike, uključujući Mursija".

SARAJEVO - Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen ponovno je u četvrtak zatražio od političkih lidera u toj zemlji da ozbiljno shvate zadaće koje pred njih postavlja opredjeljenje za članstvo u EU te da provedu reforme koje se od njih očekuju. Sorensen je takav zahtjev ponovio tijekom posjeta Banjoj Luci gdje je boravio u pratnji veleposlanika nekoliko zemlja-članica Unije.

SARAJEVO - Bivši norveški ministar vanjskih poslova Knut Vollebaek postao je novi povjerenik Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), priopćeno je u četvrtak iz sjedišta tog tijela u Sarajevu. Kao istaknuti diplomat i političar Vollebaek je u razdoblju od 2007. do 2013. godine obnašao dužnost visokog povjerenika OSCE-a za nacionalne manjine.

DŽAKARTA - Nizozemska želi "zatvoriti bolno poglavlje" u povijesti svoje bivše kolonije Indonezije kojoj se u četvrtak službeno ispričala za smaknuća bez suđenja počinjena u ratu za neovisnost Indonezije 40-ih godina. Veleposlanik Nizozemske u Indoneziji Tjeerd De Zwaan ispričao se na svečanosti u veleposlanstvu u Džakarti pred djecom muškaraca koji su bili strijeljani bez suđenja.

RIM - Talijanske vlasti su zaplijenile brod koji se koristio za prijevoz ilegalnih imigranata preko Sredozemlja i koji je prevozio oko 200 Sirijaca koji su pobjegli pred građanskim ratom u svojoj domovini, izjavili su dužnosnici. Talijanski patrolni čamci bili su u potjeri za ribarskim brodom s 15 članova posade koji se koristio za prijevoz imigranata u međunarodne vode nedaleko od obale Sicilije, priopćili su policija i tužiteljstvo.

SARAJEVO - Ministarstvo unutarnjih poslova županije Središnja Bosna priopćilo je u četvrtak kako je u cijelosti razriješen slučaj oskvrnuća katoličkog groblja Sultanovići u Bugojnu, gdje su 30. lipnja oštećena 32 nadgrobna spomenika. U priopćenju dostavljenom medijima policija navodi kako je kao počinitelj identificiran J.B. rođen 1990. godine, koji je u cijelosti priznao počinjenje ovog kaznenog djela.

PARIZ - Nakon što je u kovčegu putnika Eurostara otkrivena granata, dio željezničkog kolodvora Gare du Nord u Parizu evakuiran je u četvrtak ujutro za manje od sat vremena, objavile su Francuske željeznice. "Kao što se to događa s vremena na vrijeme, jedan je putnik pokušao putovati Eurostarom s granatom u prtljazi ali je, naravno, prolazeći kontrolu, zaustavljen", objasnio je Antoine Debievre, dužnosnik kolodvora. Motiv putnika niti oblik granate nisu navedeni.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙