FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi odgodio objavu svoje poruke

Autor: akoz
RIM, 17. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi do srijede je odgodio objavu svoje poruke u kojoj će vjerojatno odustati od rušenja vlade, rekli su politički izvori.

Očekivalo se da će medijski magnat, poznat po naglim promjenama raspoloženja, objaviti svoju video poruku Talijanima u utorak prigodom obnove njegove prvotne stranke desnog centra Forza Italia.

Tom je strankom Berlusconi na velika vrata ušao u politiku 1994. nakon što su korupcijski skandali srušili poslijeratni politički sustav u Italiji.

Politički izvori su rekli da će 76-godišnji Berlusconi u svojoj poruci odstupiti od višetjednih prijetnji da će srušiti koaliciji vlade ljevice i desnice premijera Enrica Lette ako ga senat zbog presude za poreznu prijevaru isključi iz parlamenta.

Izvori iz sadašnje Berlusconijeve stranke Narod slobode (PDL), koja je 2008. zamijenila stranku Forza Italia, rekli su da će ranije snimljena poruka sada biti emitirana u srijedu.

Izvori nisu naveli jasan razlog za odgodu no iznose se nagađanja i da se majstorski komunikator Berlusconi nije želio za gledanost nadmetati s uspješnim uspravljanjem olupine Costa Concordie pred toskanskom obalom.

Poruka će sada vjerojatano biti emitirana nekoliko sati prije sastanka senatskog odbora u srijedu navečer koji bi, po očekivanjima, trebao glasovati za Berlusconijevo isključenje iz parlamenta zbog sudske presude za porezne prijevaru.

Neki izvori su u utorak rekli da Berlusconi sada razmatra dati ostavku prije glasovanja u cijelom senatu no da bi to moglo biti objavljeno u drugoj poruci nakon glasovanja odbora.

Čini se da Berlusconi koristi oživljavanje svoje izvorne stranke kako bi pokušao vratiti politčku inicijativu nakon presude, ocjenjuju analitičari.

Ako u srijedu ostane pri pomirljivom tonu to će značiti da su prevladali umjereniji članovi stranke i poslovni savjetnici koji su nastojali potkopati napore radikalnih Berlusconijevih pristalica da ga nagovore na izazivanje prijevremenih izbora.

"Ukratko, Berlusconi bi još jednom mogao staviti interes zemlje ispred vlastitog kako bi pokazao svoj državnički karakter", napisao je list Il Giornale Belrusconijevog brata Paola.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙