FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgođen okršaj o Berlusconijevoj sudbini

Autor: ztre
RIM , 11. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Talijanski zastupnici povukli su se u žestokom sporu oko političke sudbine Silvija Berlusconija nakon što su njegovi saveznici zaprijetili da će srušiti nestabilnu vladajuću koaliciju premijera Enrica Lette.

Sastanak senatskog odbora koji će odlučiti treba li Berlusconija izbaciti iz Senata nakon što je osuđen za poreznu prijevaru završio je u utorak oko ponoći bez glasovanja, čime je politička napetost popustila barem za neko vrijeme.

Lettina Demokratska stranka (PD, lijevi centar), koja ima najviše članova u odboru od njih ukupno 23, prihvatila je zahtjeve desnog centra da se uspore saslušanja u tom slučaju, ali i dalje smatra da Berlusconi mora izgubiti svoje mjesto u Senatu.

Saslušanja će se nastaviti u četvrtak u 11 sati, rekao je senator Benedetto della Vedova iz Montijeve stranke Građanski izbor.

"Rasprava će ponovno početi idućih dana i potrajat će dugo", objavila je senatska skupina Pokreta pet zvjezdica na Twitteru pred kraj sastanka.

Nakon napetog dana u kojem su čelnici desnog centra zaprijetili izlaskom iz vladajuće koalicije, što bi moglo izazvati prijevremene izbore, znak da napetosti popuštaju bio je kada je Berlusconi otkazao sastanak sa svojim zastupnicima predviđen za srijedu.

Mnogi promatrači očekivali su da će taj sastanak označiti kraj Lettine vlade ako lijevi centar ne popusti.

Berlusconijeva stranka desnog centra Narod slobode (PDL) traži prekid saslušanja dok Europski sud za ljudska prava ne razmotri Berlusconijevu žalbu, no lijevi centar je to odbacio smatrajući da se time samo želi odgoditi odluku o njegovoj sudbini.

Jesu li PDL-ove opetovane prijetnje da će srušiti vladu doista realne nije jasno, no ovaj slučaj ponovno je potvrdio koliko je talijanska politička stabilnost povezana s osobnom Berlusconijevom sudbinom, 20 godina nakon što je ušao u politiku. Spor otežava i gospodarske reforme u zemlji, što zabrinjava mnoge daleko izvan talijanskih granica.

Na sastanku u utorak desni je centar pristao odustati od niza tehničkih primjedbi kojima je želio zaustaviti saslušanja pošto je postignut dogovor da će svaki član odbora moći dulje govoriti u raspravi o tom slučaju.

Može li ova kriza dovesti do novih izbora nije izvjesno, jer se tomu protivi predsjednik države Giorgio Napolitano.

Ako PDL provede svoju prijetnju, Napolitano bi mogao nadgledati formiranje nove vlade oko Demokratske stranke uz potporu disidenata s desnog centra ili Pokreta pet zvjezdica.

Desni centar tvrdi da je Berlusconi žrtva ljevičarskih sudaca te da tzv. Severinov zakon po kojem bi mogao biti izbačen iz Senata ne vrijedi u njegovu slučaju jer je donesen tek prošle godine, nakon događaja za koje je osuđen.

(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙