FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U rješavanju sirijskoga problema korisne su iranska i libijska lekcija

Autor: vmrs
ZAGREB, 15. rujna 2013. (Hina) - Kad se 2003. Muammar Gaddafi odrekao kemijskoga oružja, skeptike je iznenadio brzinom eliminacije toga arsenala, piše Joby Warrick u nedjeljnom The Washington Postu.

Potpisao je međunarodne ugovore, sagradio objekt za uništavanje i inspektorima omogućio nadzor uništavanja tona iperita.

Ali tek se nakon njegove smrti 2011. otkrilo kako je zadržao velike zalihe. U pustinjskome bunkeru na jugoistoku zemlje skrivale su se stotine bojnih glava s iperitom, spremne za upotrebu.

Priča o Gaddafijevoj prijevari sada visi nad glavom sudionika pokušaja da se kemijskoga oružja riješi sirijski predsjednik Bashar al-Assad, koji je također, pod ruskim i američkim pritiskom, načelno pristao predati svoje zalihe.

Stručnjaci za nazor naoružanja kažu da je poučno to iskustvo iz Libije i drugih zemalja koje su imale kemijsko oružje, poput Iraka, u trenutku kad diplomati pokušavaju osmisliti plan pronalaženja, osiguranja i uništavanja sirijskih tisuću metričkih tona kemijskog oružja. Mnogi se boje i da će sirijski pothvat biti još teži, dijelom i zato što se inspektore šalje u ratnu zonu, a zadaća eliminiranja oružja opasnog poput sarina ili nervnoga otrova VX-a složena je i u najboljim okolnostima.

Sjedinjene Države pristale su prije dvadeset godina uništiti svoje goleme zalihe iz Hladnoga rata, i troše milijarde na najmodernije spalionice, ali proces još nije gotov. I Rusija kaska za planom uništavanja svojih 40 tisuća metričkih tona otrova. Šačica drugih zemalja, poput Japana, Indije i Albanije, uništila je svoj kemijski arsenal.

U Iraku je postupak završen, unatoč lokalnim neprijateljstvima i općem kaosu u zemlji, kaže Charles Duelfer, čelnik Skupine za pregled Iraka. Njegova je grupa nakon invazije na Irak 2003. tražila oružje za masovno uništavanje i našla malu količinu napuštenog i oštećenog kemijskog oružja, ali ne i dokaz da postoji kakav aktivni program.

"Mi smo ih temeljito bombardirali i Iračani nisu ni znali što imaju", rekao je Duelfer u intervjuu. Nasuprot Iraku, rekao je, "u Siriji će vlada morati obaviti mnogo toga, među ostalim i štititi inspektore".

Iako su Bijela kuća i Pentagon više puta rekli kako američkih vojnika neće biti na terenu u Siriji, predstavnici ministarstva obrane sve su manje uvjereni da američka vojska neće biti potrebna kako bi se uništilo sirijsko kemijsko oružje, piše vojni internetski portal military.com.

Pentagonski tajnik za medije George Little novinarima je na pitanje o tome jesu li američke snage spremne pomagati dođe li do međunarodnog sporazuma koji bi omogućio Rusiji da preuzme nadzor nad tonama kemijskoga oružja, rekao kako "neće nagađati o tome tko hoće ili tko neće sudjelovati u procesu koji se može, ali i ne mora dogoditi".

"Moramo vidjeti u kojem će smjeru taj proces krenuti", rekao je, prije nego što američka vojska počne razmatrati mogućnost da se umiješa.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙