FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tešić: Nemam veze s raketama zaplijenjenim u Rijeci - mediji

Autor: vili
BEOGRAD, 13. rujna 2013. (Hina) - Srbijanski poduzetnik Slobodan Tešić, vlasnik tvrtke "Tenex", kojeg mediji u Hrvatskoj dovode u vezu s oružjem zaplijenjenim u riječkoj luci, u petak je za beogradske medije kategorički zanijekao svaku vezu s tom pošiljkom.

"Ja u posljednjih pet, sedam godina nisam ništa tovario ni kroz jednu hrvatsku luku. Znači, ja blage veze nemam ni sa kakvim teretom, ni raketama, ni kontejnerima. To apsolutno ne postoji. I za mene i za sve te kompanije koje se tu spominju. To je notorna laž", izjavio je Tešić za B92.

Na komentar novinara B92 da se njegovo ime ipak i ranije dovodilo u vezu s izvozom oružja, Tešić je kategorički rekao kako o tim operacijama sada ne treba govoriti.

"Možemo sada pričati o ovom slučaju i da samo državni organi Republike Srbije i Hrvatske mogu ustanoviti u naredna dva sata čija je to roba. Kontejneri nisu mogli pasti s neba. Oni su tu dovezeni. Naravno, zna se kako. Sva prateća papirologija postoji, pa neka onda utvrde tko iza toga stoji, je li šverc i kuda to ide. Ako to Hrvatska misli, to da pere, ili neki novinari da peru Hrvatsku zato što isporučuje tamo gdje ne treba u sadašnja vremena, e žao mi je...", citira B9 Tešićev komentar.

Na pitanje je li, po pisanju hrvatskih medija, riječ o robi koja ima jasnu carinsku deklaraciju, odnosno da se radi o raketama zemlja-zemlja, kao i o raketama koje se koriste za zrakoplove i koje se povezuju upravo s njegovim imenom i prezimenom i tvrtkama u njegovu vlasništvu, Tešić je ponovno ustvrdio da tu, što se njega tiče "ne postoji ništa".

Odbacujući svaku vezu sa zaplijenjenom pošiljkom u Rijeci, Tešić, vlasnik poduzeća "Tenex", podsjetio je da su svi raniji navodi protiv njega odbačeni zbog nedostatka dokaza i da o tome postoje sudski dokumenti.

Zatraživši od vlasti Srbije i Hrvatske da se "sve ispita sve do kraja", Tešić je rekao kako treba ispitati sve okolnosti. "Neka istraže kako je ta roba došla do luke Bar, čiji su organi dali izlazne dozvole...Sve to da se istraži, nije se ta roba mogla ukrasti u skladištu", zaključio je Tešić.

Neki hrvatski mediji objavili su danas vijest da su riječki carinici zaplijenili više kontejnera sofisticiranog naoružanja - protuvionskih raketa i onih za sustave zemlja-zemlja, uz objašnjenje da je to oružje stiglo iz Srbije. Radi se o projektilima S-8, navođenim raketama ruske proizvodnje. Tim oružjem, dodaje se, raspolažu mnoge vojske u svijetu, a kompatibilno je sa sovjetskim tipovima zrakoplova.

Iz hrvatske Carine su u vezi s tom zapljenom najavili priopćenje, a u riječkoj policiji kratko su potvrdili da je u jednom kontejneru pronađena vojna oprema.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙