FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Zastupnici u Kongresu SAD-a u ponedjeljak su počeli rad na svojoj verziji ovlaštenja za uporabu vojne sile u Siriji zabrinuti mogućnošću da bi nacrt predsjednika Baracka Obame mogao otvoriti vrata uporabi kopnenih snaga ili možebitnim napadima na druge zemlje. Bijela kuća je spremna prilagoditi jezik prijedloga kako bi se otklonile zabrinutosti zastupnika, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik administracije. Obamin prvi prijedlog, koji je Bijela kuća objavila u subotu, ovlašćuje predsjednika da koristi oružane snage "kako procijeni da je nužno i odgovarajuće u vezi s uporabom kemijskog oružja ili drugog oružja masovnog uništavanja u sukobu u Siriji". Prijedlog također izričito dopušta odvraćanje ili sprječavanje dostave takvog oružja u ili iz Sirije. Iako je odobrenje usredotočeno na uporabu kemijskog oružja ono ne utvrđuje vremenski okvir bilo koje vojne akcije, ne ograničava je izričito na Siriju i ne navodi druga ograničenja dovoljno jasno za mnoge zastupnike.

WASHINGTON - Republikanski senator John McCain izjavio je u ponedjeljak da će biti katastrofa ako američki Kongres ne izglasa nacrt zakona kojim predsjednik Barack Obama službeno traži odobrenje za korištenje vojne sile u Siriji. "Pošto je američki predsjednik zatražio podršku Kongresa za vojnu akciju protiv sirijskog režima, bit će katastrofalno ako se napad ne odobri", rekao je McCain novinarima nakon što se zajedno s republikanskim senatorom Lindseyem Grahamom sastao s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući. McCain je izjavio da je ohrabren tim susretom, ali i da još mnogo toga treba učiniti da se predsjednikova odluka ostvari.

WASHINGTON - Nosač zrakoplova mornarice SAD-a USS Nimitz i četiri broda iz njegove operativne skupine u ponedjeljak su uplovili u Crveno more, rekli su dužnosnici ministarstva obrane SAD-a opisavši taj premještaj kao "planiranje iz predostrožnosti" za slučaj da brod bude potreban za vojnu akciju protiv Sirije. Dužnosnici su rekli da je Nimitz ušao u Crveno more u ponedjeljak ujutro ali da skupina nije još dobila zapovijed da uđe u Sredozemlje gdje se nalazi pet razarača SAD-a i amfibijsko-jurišni brod USS San Antonio koji čekaju na moguće napade krstarećim raketama na Siriju.

PARIZ - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odbacio je tvrdnje da njegove snage stoje iza napada kemijskim oružjem prošlog mjeseca u Damasku i upozorio da bi bilo kakva francuska vojna akcija protiv njegove vlade dovela do "negativnih posljedica". Francuski predsjednik Francois Hollande, kao i predsjednik SAD-a Barack Obama, izjavio je da bi Assad trebao biti kažnjen za napad od 21. kolovoza u kojem je, po tvrdnjama Washingtona, ubijeno više od 1400 ljudi. Sirijska vlada tvrdi da su taj napad izvršili pobunjenici, koje često naziva i "teroristima".

BEOGRAD - Skupština Srbije u ponedjeljak kasno navečer većinom je glasova prihvatila prijedlog o izboru novih ministara, čijom je prisegom pred parlamentom završena rekonstrukcija vlade koju će ubuduće činiti koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića. Srbijanski parlament je, nakon trodnevne rasprave, prozivkom i pojedinačinim izjašnjavanjem 250 zastupnika, sa 134 glasa za, 65 protiv i 51 suzdržanim odlučio poduprijeti novu obnovljenu vladu koja će imati 22 člana u 18 resora, te tri ministra bez portfelja. Prethodno je, pozivajući zastupnike da glasuju za novi sastav vlade, premijer Ivica Dačić istaknuo da on i njegovi suradnici imaju većinsku potporu i izvan parlamenta. “Želim vas uvjeriti da ova vladajuća većina nema samo većinu u skupštini, već i u narodu, a to je najveća pohvala za nas koja postoji”, rekao je Dačić.

WASHINGTON - Prosirijski hakeri u ponedjeljak su napali internetsku stranicu američkih marinaca i pozvali vojnike da "odbiju svoje naredbe" ukoliko SAD napadne Siriju. Čini se da je taj "upad" djelo Sirijske elektroničke vojske (SEA) koja je nedavno hakirala internetsku stranicu i twitter račun The New York Timesa. Hakeri su na stranicu www.marines.com stavilu poruku i slike, a u potpisu je stajalo "isporučila SEA". Glasnogovornik Ministarstva obrane je rekao da je napadnuta komercijalna stranica a ne mreža ministarstva, koja je ponovo pokrenuta nakon prekida od nekoliko sati.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙