FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal se mora pridržavati zacrtanog smanjenja deficita - eurogrupa

Autor: vmom
VILNIUS, 13. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Portugal se treba pridržavati zacrtanog smanjenja proračunskog manjka koji je dogovorio s međunarodnim zajmodavcima u sklopu programa pomoći, kazao je u petak čelnik skupine ministara financija eurozone Jeroen Dijsselbloem.

"Smatram da je važno pridržavati se onog što smo dogovorili u sklopu toga programa, uključujući tako i ciljane razine manjka", kazao je Dijsselbloem novinarima pred današnji sastanak ministara financija eurozone u Vilniusu.

Time se referirao na ovotjedne izjave potpredsjednika portugalske vlade Paula Portasa da bi zacrtani manjak za iduću godinu trebao biti 4,5 posto BDP-a a ne četiri posto kako su dogovorili s međunarodnim zajmodavcima.

"Mislim da nije dobar signal ako se i dalje raspravlja o tome trebaju li zacrtani manjkovi biti viši ili manji. Javnost mora shvatiti da su Portugal i njegova vlada predani onome što treba učiniti, što je dogovoreno. To će pomoći zemlji da izađe iz programa što je prije moguće", dodao je čelnik eurogrupe pred početak sastanka ministara financija.

U ponedjeljak inspektori Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda ponovo stižu u Portugalu kakao bi utvrdili provodi li tamošnja vlada mjere zacrtane programom pomoći. Međunarodni zajmodavci u ožujku su već popustili u vezi zacrtanih manjkova, zbog dublje recesije od očekivane. Zacrtani manjak za ovu godinu sada je 5,5 posto BDP-a, nakon što je lani iznosio 6,4 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙