FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI za utvrđivanje odgovornosti za nasilje u S. Irskoj

Autor: vkla
LONDON, 12. rujna 2013. (Hina/AFP) - Udruga za ljudska prava Amnesty International (AI) u četvrtak je u izvješću pozvala da se objelodane sve činjenice i utvrdi odgovornost za nasilje između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj tijekom 30 godina, u kojem je poginulo 3.500 ljudi, kako bi zemlja mogla okrenuti novu stranicu.

"Istina o nasilju u prošlosti i počinjenim zloporabama je pometena pod tepih, a oni koji su bili na odgovornim položajima, kako na strani oružanih skupina tako i na strani države, zaštićeni su", ističe AI u izvješću "Sjeverna Irska: vrijeme je za suočavanje s prošlošću".

Mirovni sporazumi u toj britanskoj provinciji, potpisani 1998. godine rezultirali su podjelom vlasti između protestanata i katolika, iako je sporadično nasilje i dalje prisutno.

"Prečesto su obitelji i udruge unutar civilnog društva koje ih podupiru bile spriječene svojim vlastitim načinom doći do istine", izražava žaljenje AI. Ta udruga stoga predlaže osnivanje "jedinstvenog istražnog tijela" kako bi se sve optužbe o kršenju ljudskih prava počinjenih u prošlosti istražile brzo, nepristrano i učinkovito.

(Hina)xvk yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙