FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: županijski vijećnici o stanju u poljoprivredi

Autor: zdra
VINKOVCI, 10. rujna 2013. (Hina) - Na tematskoj sjednici vukovarsko-srijemske Županijske skupštine u Vinkovcima, na kojoj se raspravljalo o stanju u poljoprivredi i na seoskim područjima, vijećnici su zatražili da Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede prihvate razgovor i dogovore se s poljoprivrednim gospodarstvima o svim odrednicama poljoprivredne politike te da mjerodavni s primjerenom razinom pozornosti razmatraju poslane im prigovore.

Radi poboljašanja stanja u poljoprivredi i na seoskim područjima, vukovarsko-srijemski županijski vijećnici traže i da se žurno organizira i provede sustavno informiranje poljoprivrednih gospodarstava o mjerama poljoprivredne politike, a poglavito o pripremama, sadržaju i postupcima donošenja i postupanja po Programu ruralnoga razvoja Republike Hrvatske od 2014. do 2020., omogući provedba sustavne edukacije poljoprivrednih proizvođača te pomogne brže i uspješnije organiziranje poljoprivrednih gospodarstava i postizanje snažnije pregovaračke pozicije primarnih poljoprivrednih proizvođača.

Vijećnici su zaključili kako bi lokalnoj i regionalnoj samoupravi trebalo dati važniju ulogu u sukreiranju upravljanja prirodnom osnovom - tlima i vodama te kako je nužno da Vlada RH i mjerodavno ministarstvo snažno podupru lokalne inicijative kojima se želi unaprijediti poljoprivredu i seoska područja.

Vladu i ministarstvo pozivaju da provedbenim aktima, po načelu pozitivne diskriminacije, omoguće brzo i lako dostupno stjecanje legalnosti i usklađenje sa zakonodavstvom EU-a onih poljoprivrednih gospodarstava koja namjeravaju kandidirati svoje projekte za potporu iz fondova EU-a.

Ova vlada nema strateške odrednice u poljoprivredi, iz Plana 21, ministar Jakovina potpisao je 90 posto odredaba, ali se nijedna ne provodi. Na dan propada jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a dosad ih ugašeno već 300. Seljaci se suočavaju s niskim otkupnim cijenama, malim poticajima koji se isplaćuju u umanjenom iznosu i krajnje je vrijeme ozbiljno razgovarati s vlašću, ali ona to stalno odbija iako je, primjerice, koordinacija župana više puta tražila ozbiljne razgovore, rekao je u raspravi vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić rekao je kako u županiji primarna poljoprivredna proizvodnja čini 18 posto ukupnih prihoda gospodarstva, deset posto po broju tvrtaka u županiji i 14 posto ukupno zaposlenih, te ako njima pridodamo i 2127 obveznika doprinosa koji ih plaćaju kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili obrti u poljoprivredi, vidljivo je da oni čine gotovo petinu ukupno zaposlenih. S druge strane, na nacionalnoj razini te su brojke višestruko manje pa primarna poljoprivredna proizvodnja čini oko tri posto u ukupnim prihodima nacionalnoga gospodarstva te isto toliko po broju tvrtaka i ukupnom broju zaposlenih.

(Hina) xzdra yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙