FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski prijedlog za Siriju spustio cijene nafte na oko 113 dolara

Autor: vmom
LONDON, 10. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na londonskom su tržištu danas pale na oko 113 dolara nakon što je ruski prijedlog za Siriju umanjio zabrinutost da bi novi mogući sukobi na Bliskom istoku mogli dodatno poremetiti isporuke nafte.

Barel sirove nafte u Londonu pojeftinio je tako za 66 centi, na 113,06 dolara. Ranije se nakratko spustio i do 112,61 dolara, najniže razine od 2. rujna. Jučer mu je cijena pala čak 2,1 posto, što je njezin najveći dnevni pad od 20. lipnja.

Na američkom tržištu cijena nafte pala je za 1,02 dolara, na 108,50 dolara. Ranije se nakratko spustila i do 108,20 dolara.

Cijene nafte u Londonu nakratko su se spustile na najnižu razinu u danu nakon što je Rusija predložila da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor, a američki je predsjednik Barack Obama takav prijedlog ocijenio potencijalno pozitivnim razvojem događaja.

"Što s tiče utjecaja Sirije, mislim da se cijena nafte u Londonu uslijed tih čimbenika ne bi trebala dodatno spuštati. Možda će pasti na 112 dolara, ako se vrati dio libijskih isporuka", kazao je Bjarne Schieldrop, glavni strateg za robna tržišta u banci SEB.

"Čini se da Obama želi da uspije plan o stavljanju sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor, pa napad ne treba očekivati u idućim danima", dodao je.

Veći pad cijena nafte donekle je priječio novi niz ohrabrujućih podataka iz Kine, iz sektora industrije i trgovine na malo. Takvi podaci ojačali su očekivanja o oporavku potražnje iz tog drugog najvećeg svjetskog naftnog potrošača.

Zbog straha od moguće vojne intervencije u Siriji i posljedičnih poremećaja u isporukama nafte s Bliskog istoka, cijene nafte na londonskom su tržištu u drugoj polovini prošlog mjeseca premašile 117 dolara, dosegnuvši najviše razine u proteklih šest mjeseci, dok su na američkom porasle na 112,24 dolara, najvišu razinu u protekle više od dvije godine. Dio te premije na geopolitički rizik sada je iščeznuo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 111,39 dolara, što je za 71 cent manje nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙