FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bukurešt odustaje od projekta rudnika zlata

Autor: rtom
BUKUREŠT, 9. rujna 2013. (Hina/AFP) - Prijedlog zakona koji bi ubrzao otvaranje kanadskog rudnika zlata u selu u Transilvaniji bit će odbačen, rekao je u ponedjeljak rumunjski premijer Victor Ponta, dan nakon masovnih prosvjeda protiv projekta koji predviđa korištenje velikih količina cijanida.

"Parlamentarna većina protivi se projektu i on će biti odbačen", rekao je Ponta nakon sjednice parlamenta

U nedjelju je više od 15.000 Rumunja prosvjedovalo diljem zemlje tražeći odbacivanje projekta kanadske tvrtke Gabriel Resources koja planira izvući 300 tona zlata i 1.600 tona srebra iz najvećeg rudnika površinskog kopa u Europi u selu Rosia Montani, u Karpatskom gorju.

Oko 12.000 tona cijanida na godinu bilo bi potrebno za taj rudarski projekt koji zahtijeva preseljenje stotina obitelji i djelomično uništenje četiriju gora.

Vlada lijevog centra premijera Victora Ponte koji je u predizbornoj utrci obećao obustaviti projekt, razbjesnila je dio Rumunja kada je, na opće iznanađenje, koncem kolovoza prihvatila nacrt zakona koji utire put ovom projektu i olakšava otkup zemljišta.

"Kako je velika većina parlamenta protiv tog projekta, ne trebamo odugovlačiti", rekao je Ponta u ponedjeljak.

Kanadska tvrtka Gabriel Resources priopćila je da će "razmotriti sva sredstva" te zaprijetila da bi mogla Rumunjsku tužiti sudu zbog "višestrukog kršenja sporazuma koji štite međunarodne interese".

(Hina) xrt/xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙