FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Prekinut štrajk rudara kod Tuzle

Autor: brad
MOSTAR, 4. rujna 2013. (Hina) - Nakon skoro 48-osatnog štrajka na 250 metara ispod zemlje oko 160 rudara napustilo je u srijedu jamu rudnika mrkog ugljena Đurđevik nedaleko Tuzle nakon što je postignut sporazum s Elektroprivredom BiH u čijem sastavu djeluju rudnici u Federaciji BiH.

Unatoč iznimno riskantnom poduhvatu zbog visoke koncentracije metana u zraku, rudari u rudniku na sjeveroistoku BiH nisu odustali od zahtjeva za smjenom uprave rudnika, povećanjem plaća i poboljšanja uvjeta rada, koje su postavili u ponedjeljak u 13.00 sati kada su i obustavili proizvodnju i započeli štrajk.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine Sinan Husić rekao je za medije u BiH da je u sporazumu koji sadrži jedanaest točaka ispunjen najveći dio radničkih zahtjeva, uključujući povećanje plaća te zapošljavanje proizvodnih radnika.

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica kazao je medijima da će biti donešen novi pravilnik o radu, da će se provesti sistematizacija te dodatno stimulirati radnici u proizvodnji. Dodao je da će se razmotriti i odgovornost uprave rudnika Đurđevik, no da će odluku o tome donijeti nadležna tijela vlasti i Nadzorni odbor.

Federalni inspektori su ranije tijekom dana upozorili da je ovakav način obustave rada i štrajka rudara zabranjen zbog ugrožavanja života samih rudara, ali i ugrožavanja procesa proizvodnje.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙