FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Rudari kod Tuzle štrajkaju u rudarskoj jami

Autor: zkre
MOSTAR, 3. rujna 2013. (Hina) - Stotinjak rudara skoro 24 sata štrajkaju zatvoreni u jami Rudnika mrkog ugljena (RMU) Đurđevik koji se nalazi nedaleko Tuzle tražeći smjenu uprave, povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada, izvijestili su u utorak mediji u BiH.

Rudari su se, unatoč upozorenjima da se radi o po zdravlje iznimno opasnom poduhvatu, zablokirali na 250 metara ispod zemlje i odbijaju izaći dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi. Radnici traže smjenu cjelokupne uprave, zajamčene najniže plaće od 910 maraka (oko 460 eura) te poboljšanje uvjeta rada. Štrajk je iniciran nakon što je uprava, koja je duže vremena pregovarala s predstavnicima sindikata oko ispunjenja zahtjeva, zaposlila novoga tajnika poduzeća.

"Rekli smo da će ukoliko dođe do prijema jednog neproizvodnog radnika u rudniku Đurđevik biti obustavljena proizvodnja", rekao je predsjednik sindikata RMU "Đurđevik" Said Muhić.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić istaknuo je da se rudari predugo nalaze pod zemljom te da time mogu ozbiljno naštetiti svome zdravlju. Po njegovim riječima, situacija bi uskoro mogla postati dramatična ako ne bude dogovora. "Meni je najviše žao tih ljudi koji su pod zemljom, svi drugi neka se pomuče oko rješavanja ovog problem”, rekao je Husić.

Rudari iz Đurđevika ranije su tražili donošenja novog pravilnika o radu i povećanje plaća, zabranu zapošljavanja neproizvodnih radnika, a nakon prijama tajnika poduzeća sredinom kolovoza podnošenje ostavke aktualne uprave.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙