FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 4. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Povjerenica Europske komisije Viviane Reding izjavila je u srijedu da je poslala novo pismo hrvatskoj vladi u kojem traži brzu promjenu zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga. "Poslala sam danas novo pismo hrvatskoj vladi i očekujem brzu i glatku promjenu toga zakona", rekla je Reding u Bruxellesu. Ona je u srijedu popodne održala predavanje o vladavini prava u bruxellskom Centru za europske političke studije u kojem je spomenula važnost pune primjene europskog uhidbenog naloga. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

SKOPLJE - Hrvatska će nastaviti sa zalaganjem da se zemlje bivše Jugoslavije integriraju u Europsku uniju jer je to i europski "strateški interes", najavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu u Skoplju nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgom Ivanovim. "Strateški je interes ne samo Hrvatske nego i cijele Europske unije da Europa bude cijela, da sve one zemlje koje povijesno i kulturno i ekonomski pripadaju Europi, to postanu i u formalnom smislu", rekao je Josipović koji posjetom Skoplju nastavlja četverodnevnu balkansku turneju tijekom koje je u utorak bio u Crnoj Gori, a od četvrtka će biti u dvodnevnom, prvom službenom posjetu Kosovu. "S velikim simpatijama i potporom gledamo na makedonske napore da ispuni sve uvjete za članstvo u NATO-u i EU-u i Hrvatska u političkom i svakom drugom smislu podupire te napore", rekao je Josipović.

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS), vodeća stranka vladajuće koalicije u Srbiji, zatražila je u srijedu od hrvatskih vlasti da osiguraju mir i poštivanje ljudskih prava za sve Srbe na teritoriju RH i najoštrije osudila "divljanje hrvatskih šovinista", ocjenivši da su prethodnih dana, uništavajući dvojezične table, pokazali "najviši stupanj mržnje prema Srbima". U priopćenju koje je proslijeđeno beogradskim medijima, SNS napominje da su prava Srba u Hrvatskoj "zajamčena svim međunarodnim javno pravnim normama", te ističe kako "ne razumije i ne može opravdati ovakvo ponašanje onih koji žele uništenje i nestanak ćiriličnog pisma na prostoru Hrvatske".

STOCKHOLM - Američki predsjednik Barack Obama, koji pokušava skeptični Kongres uvjeriti da odobri njegov plan vojnog udara na Siriju, u srijedu je kazao da će u suprotnom ugroziti međunarodni ugled Amerike, kao i svoju vlastitu vjerodostojnost. "Nije u pitanju moja vjerodostojnost, već vjerodostojnost međunarodne zajednice, Amerike i Kongresa", rekao je Obama tijekom posjeta Stockholmu, pojasnivši da bi se trebalo čvrsto stajati iza vlastitih riječi kada se tvrdi da su "međunarodne norme važne". Obama opetovano ističe da međunarodna zajednica ne može ostati nijema prema "barbarstvu" koje se događa u Siriji, posebice prema napadu kemijskim oružjem za koji prst krivnje upire u režim predsjednika Bašara al-Asada.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako američki Kongres nema pravo odobriti upotrebu sile protiv Sirije bez odluke UN-ova Vijeća sigurnosti te da bi takav potez predstavljao čin agresije. Putin smatra da je svaka odluka koja se donese bez odobrenja UN-ova Vijeća sigurnosti agresija, osim samoobrane. "Ono što sada čine Kongres i američki Senat zapravo je ozakonjenje agresije, a to je u načelu nedopustivo", rekao je.

MOSKVA - Rusija je u srijedu upozorila da bi vojni udar na Siriju mogao imati katastrofalne posljedice ukoliko bi projektil pogodio manji reaktor u blizini Damaska koji sadrži radioaktivni uran. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da hitno procjeni rizik jer SAD razmatra pokretanje vojne akcije protiv Sirije. "Ukoliko bi bojeva glava, namjerno ili slučajno, pogodila reaktor MNSR u blizini Damaska, posljedice bi mogle biti katastrofalne", stoji u priopćenju ministarstva.

DAMASK - Skoro cijela Sirija je nakon napada na dalekovod u središnjem dijelu zemlje ostala bez električne energije, priopćio je u srijedu na državnoj televiziji ministar energetike. "Teroristički napad na dalekovod u središnjem dijelu zemlje izazvao je prekid u opskrbi električnom energijom u većini sirijskih regija", kazao je Imad Kamis, obećavši da će se stanje s opskrbom struje postupno normalizirati.

BEJRUT - Sirijska državna televizija u srijedu je izvijestila da bivši sirijski ministar obrane Ali Habib nije napustio zemlju, opovrgavajući izvješća da je prebjegao. "Nema istine u izvješćima medija o putovanju bivšeg ministra obrane Ali Habib Mahmuda van Sirije i on se još uvijek nalazi u svom domu", prenijela je sirijska televizija izjavu službenog izvora. Viši član oporbene Sirijske nacionalne koalicije ranije je agenciji Reuters rekao da je Habib prebjegao i da je sada u Turskoj.

STOCKHOLM - Sjedinjene Države ne špijuniraju elektroničku poštu i telefonske razgovore običnih ljudi, rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu, ustrajući na tvrdnji da je američko prikupljanje obavještajnih podataka bilo usmjereno na točno određena područja. "Mogu jamčiti javnosti u Europi i svijetu da nećemo špijunirati elektronička pisma ljudi ili slušati njihove telefonske razgovore", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom. "Mi pokušavamo ciljati vrlo određena područja od posebnog interesa", rekao je, dodavši da takva područja obuhvaćaju protuterorizam, oružje za masovno uništenje i internetsku sigurnost.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako će se Olimpijske igre, koji će se u veljači iduće godine održati u Sočiju, odvijati bez diskriminacije gay populacije, unatoč kontroverzi oko ruskoga zakona kojim se zabranjuje propagiranje homoseksualnosti pred maloljetnicima. "Možete biti apsolutno sigurni da će Rusija savjesno poštovati načela Olimpijskih igara kojima je zabranjena bilo kakva diskriminacija", rekao je Putin u intervjuu za javnu televiziju.

BEOGRAD - Veleposlanici 14 zemalja u Beogradu, među kojima i Hrvatske, uputili su u srijedu pismo srbijanskim vlastima i pozvali Beograd da osigura mirno i sigurno ozračje za sudionike ovogodišnje Parade ponosa. Podupirući održavanje gay pridea, predstavnici 14 veleposlanstava u Srbiji, uputili su pismo premijeru Ivici Dačiću, koji je i ministar unutrašnjih poslova, te Goranu Miletiću, članu organizacijskog odbora Parade ponosa. Organizacijski odbor ove manifestacije najavio je ranije da će 28. rujna održati mimohod Parade ponosa u kojem će sudjelovati pripadnici LGBT zajednice. Niti jedno državno tijelo nije se još očitovalo o održavanju Parade.

MOSTAR - Potpuni fijasko doživio je za srijedu najavljeni prosvjed na koji je pozvao jedan od organizatora masovnih prosvjeda iz lipnja ove godine, sarajevski glumac i aktivist Feđa Štukan zbog novog zaduživanja BiH kod Međunarodnog monetarnog fonda u trenutku kada je u zemlju stiglo izaslanstvo te svjetske financijske institucije zbog odobravanja nove tranše u okviru stand-by aranžmana. Samo je nešto vidljivije osiguranje oko zgrada zajedničkih institucija BiH odavalo povećanu budnost, no na prosvjede organizirane putem društvenih mreža na kojim se pozivalo na blokade institucija, prometnica, ustanova širom zemlje nitko se nije odazvao. Izaslanstvo MMF-a u Banjoj Luci započelo je višednevni posjet BiH radi odobrenja novih 48,1 milijuna eura kroz četvrtu tranšu u sklopu stand-by aranžmana.

MOSTAR - Nakon skoro 48-osatnog štrajka na 250 metara ispod zemlje oko 160 rudara napustilo je u srijedu jamu rudnika mrkog ugljena Đurđevik nedaleko Tuzle nakon što je postignut sporazum s Elektroprivredom BiH u čijem sastavu djeluju rudnici u Federaciji BiH. Unatoč iznimno riskantnom poduhvatu zbog visoke koncentracije metana u zraku, rudari u rudniku na sjeveroistoku BiH nisu odustali od zahtjeva za smjenom uprave rudnika, povećanjem plaća i poboljšanja uvjeta rada, koje su postavili u ponedjeljak u 13.00 sati kada su i obustavili proizvodnju i započeli štrajk. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine Sinan Husić rekao je za medije u BiH da je u sporazumu koji sadrži jedanaest točaka ispunjen najveći dio radničkih zahtjeva, uključujući povećanje plaća te zapošljavanje proizvodnih radnika.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙