FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad europskih dionica uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Ulagači na europskim tržištima dionica bili su u petak na oprezu uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u koje bi moglo odrediti kada će američka središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje za gospodarstvo.

Londonski FTSE pao je 0,07 posto na 6.525 bodova, frankfurtski DAX za 0,14 posto na 8.219 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,13 posto i iznosio 4.001 bod.

Ulagači s nestrpljenjem čekaju objavu izvješća o zapošljavanju u najvećem svjetskom gospodarstvu u kolovozu kako bi procijenili je li oporavak dovoljno snažan da opravda ukidanje monetarnih poticaja.

Očekuje se da će izvješće pokazati da su američki poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 180.000 novih radnih mjesta, te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena, na 7,4 posto.

"Velika brojka vjerojatno bi zacementirala početak povlačenja poticaja u ovom mjesecu... a to može dovesti do rasprodaja na tržištu dionica, iako smatram da bi one bile iznimno ograničene", kazao je Paul Jackson iz Societe Generalea.

"Ipak, što je brojka veća, to bolje, jer želim da gospodarstva na obje obale Atlantika rastu - smatram da će to u konačnici blagotvorno utjecati na europske dionice", dodaje Jackson.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,45 posto na 13.860 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙